Societat 14/06/2022

Les Balears reben uns 5,5 milions per adaptar-se al risc d'inundació i digitalitzar el cicle d'aigua

Les ajudes provenen del govern estatal i tenen l'objectiu de preservar l'espai litoral i els recursos hídrics

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'unes inundacions a Santanyí.

El govern estatal destinarà uns 5,5 milions d'euros a les Balears per garantir l'adaptació de les Illes al risc d'inundació i per fomentar la digitalització del seu cicle de l'aigua, segons ha acordat aquest dimarts el Consell de Ministres a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i de Repte Demogràfic.

Segons recull Europa Press, els fons suposen una inversió total de 174,5 milions d'euros per a totes les comunitats autònomes i estaran dividits en dues línies. La primera, el pla d'actuacions de protecció i adaptació al risc d'inundació i integració ambiental en nuclis urbans, té un pressupost total de 74,5 milions d'euros i la segona línia, de digitalització del cicle de l'aigua, té una partida de 100 milions d'euros

La primera línia, que deixarà una inversió d'1,5 d'euros a les Balears, preveu actuacions destinades a la gestió del risc d'inundació de segon cicle i als futurs plans hidrològics de conca. Com a requisit, se'ls exigeix donar prioritat a la recuperació ambiental de les masses d'aigua i la protecció enfront d'inundacions.

La segona línia, que aportarà 3,9 milions d'euros per a l'Arxipèlag, preveu impulsar la digitalització de les administracions de les comunitats autònomes amb competència en la gestió del domini públic hidràulic a través de les demarcacions hidrogràfiques intracomunitàries.

Criteris de distribució

Els criteris de distribució d'aquestes dues ajudes, que van ser consensuades amb les comunitats autònomes en la Comissió Sectorial de Medi Ambient del passat 17 de maig, es ratificaran, una vegada autoritzats pel Consell de Ministres, en la Conferència Sectorial de Medi Ambient prevista per a aquest mes de juny.

El Pla d'actuacions de protecció i adaptació al risc d'inundació i integració ambiental en nuclis urbans servirà per subvencionar actuacions dirigides a restaurar ecosistemes fluvials i reduir el risc d'inundacions que posin en marxa solucions basades en la naturalesa i que permetin, alhora, millorar l'estat dels rius i la seva adaptació al canvi climàtic.

Aquestes ajudes aniran dirigides a avançar en la consecució de la fita 77 del Pla de recuperació, transformació i resiliència, que insta a restaurar 200 quilòmetres de riberes i a protegir 40.000 habitants del risc d'inundació a Espanya.

stats