Societat 21/07/2021

Les Balears i el País Valencià engegaran una prova pilot per instal·lar punts de retorn d'envasos reutilitzables

Els dos governs presentaran el projecte perquè es financi amb els fons de reconstrucció de la Unió Europea

ARA Balears
2 min
L’anunci del projecte s’ha fet durant una visita a la planta embotelladora de Begudes Puig, a Palma.

PalmaEl director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, i la secretària valenciana d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, han anunciat una prova pilot conjunta per instal·lar punts de retorn d'envasos de begudes reutilitzables a les Illes i al País Valencià. L'Executiu ha informat que el projecte es presentarà perquè es pugui finançar a través dels fons de reconstrucció de la UE i que consisteix en el desenvolupament d'equips automàtics per al retorn d'envasos de begudes reutilitzables, que començarien instal·lant-se a espais públics d'ambdós territoris.

La Conselleria de Medi Ambient ha explicat que s'implicarà en el projecte els municipis on s'ubiquin les màquines, "fet que propiciarà l'apropament d'aquest sistema a la ciutadania i al petit comerç, ja que fins al moment ha estat un sistema majoritàriament utilitzat al sector de l'hostaleria i la restauració".

Sansó ha remarcat la importància que els dos governs treballin de manera conjunta: "Les Balears han demostrat que deixar enrere la cultura d'un sol ús no només és possible, sinó que també és factible". A més, ha afegit que "amb projectes com el que presentam avui, continuam fent passes per assolir els objectius marcats a la Llei balear de residus i situar-nos en la línia del que marca la Directiva Europea".

El director general de Residus i Educació Ambiental ha assenyalat que posar a l'abast de les petites i mitjanes empreses una eina com el punt de retorn d'envasos "no només potencia l'ús de recipients retornables, sinó que també potencia una indústria sovint oblidada i que és clau a l'hora de diversificar l'economia".

Per la seva banda, Tuzón ha explicat que "l'objectiu és millorar la separació de residus en origen i donar visibilitat a aquestes pràctiques en llocs de gran afluència de públic, com ara mercats, centres comercials, estacions i universitats".

L'anunci s'ha fet durant una visita a la planta embotelladora de Begudes Puig, a Palma. Aquestes instal·lacions formen part d'un dels 14 projectes seleccionats en la darrera convocatòria d'ajudes per impulsar l'economia social i circular, finançats amb fons de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS).

stats