Societat 18/02/2019

Les Balears, entre les 26 illes europees que inicien la transició energètica

La Comissió Europea ha posat en marxa oficialment el canvi de model als territoris insulars seleccionats pel seu potencial

Kike Oñate
2 min
ENERGIES RENOVABLES Parc solar situat als afores del municipi mallorquí de Porreres.

PalmaLa iniciativa de la Comissió Europea ha posat en marxa aquest dilluns el procés de transició energètica amb 26 illes, entre les quals figuren Mallorca, Menorca i Eivissa, per donar-los suport a l’hora de ser més autosuficients, pròsperes i sostenibles.

D'aquesta manera, les illes seleccionades han emprès oficialment la transició envers les energies netes, amb el suport del Secretariat per a la Transició Energètica de les Illes de la Unió Europea, amb el qual col·labora la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Dominique Ristori, director general d'Energia de la Comissió Europea, va afirmar segons un comunicat de la UIB que aquestes illes seleccionades mostren un notable potencial i entusiasme per desenvolupar col·laboracions fortes i duradores amb tots els actors rellevants entorn de la transició a les energies netes".

Per aquest camí, "no solament esdevindran illes més energèticament autosuficients i pròsperes, sinó que, a més a més, proporcionaran exemples inspiradors a altres illes i al conjunt d'Europa", va dir Ristori, afegint que tot plegat ajudarà la UE a assolir els seus objectius climàtics i energètics.

A la Unió Europea hi ha més de 2.200 illes habitades. Tot i que poden disposar d'una gran quantitat d'energia de fonts renovables, com ara l'energia eòlica, la solar o la mareomotriu, n’hi ha moltes que actualment depenen de les cares importacions de combustible fòssil per al seu subministrament energètic, com és el cas de les Balears.

La transició a les energies netes pot ajudar que les illes no solament siguin més autosuficients i pròsperes, sinó també a desencallar oportunitats laborals noves a les seves comunitats, segons expliquen des de la UIB.

L'objectiu del Secretariat per a la Transició Energètica de les Illes de la UE és ajudar tants territoris insulars europeus com sigui possible a implicar-se i avançar en la transició envers les energies netes, de manera que inclogui tota l'illa i els seus grups d'interès.

A partir de l'experiència dels processos de transició exitosos, la clau de l'èxit consisteix a involucrar tots els nivells de govern de les illes (ciutadans, municipis, empreses locals, universitats i escoles), així com actors del continent interessats a donar suport activament a la transició i a dissenyar el seu propi projecte, segons afirmen fonts universitàries en un comunicat.

L'eurodiputat croat Tonino Picula va explicar que les illes són de cada vegada més visibles en l'agenda europea i que el suport a 26 territoris insulars de la UE és una passa important per fer que les comunitats illenques esdevinguin abanderades de la transició a les energies netes.

Les 26 illes varen ser seleccionades en funció del seu potencial per establir un procés de transició d'alta qualitat amb el suport del Secretariat. Per servir com a exemples inspiradors per al màxim nombre d'illes europees els pròxims anys, es va remarcar especialment la inclusió d'illes que abasten una gran varietat de condicions geogràfiques i contextuals.

stats