Aerolínies
Societat 22/02/2024

Les Balears esperen sis milions més de passatgers per a aquest estiu

La previsió de seients programats que fa el sector calcula que només Son Sant Joan superarà els 33 milions de turistes entre març i octubre, i polvoritzarà tots els rècords

3 min
Aeroport de Palma.

PalmaLes companyies aèries esperen un increment de més d'un 15% de passatgers per a la temporada alta d'enguany, que suposa el major augment dels darrers temps, i això que els aeròdroms illencs ja acumulen tot un seguit de rècords els darrers anys. Per a aquesta temporada, la del 2024, les dades de les companyies aèries més importants preveuen, segons el pronòstic de l'Asociación Española para la Coordinación y Facilitación de Franjas horarias (AECFA), un total de 47,8 milions de seients, que suposa un increment de sis milions de passatgers respecte de l'any passat. Aquestes xifres corresponen estrictament als mesos de temporada alta, de març fins a octubre.

Cal tenir en compte que, de moment, es tracta d'una previsió feta segons els seients reservats i que, per tant, el nombre de persones que transportaran els operadors aeris seran menors. Però, en tot cas, l'increment està més que assegurat. Si s'analitzen les dades de l'aeroport de Palma (veure gràfic adjunt), principal porta d'entrada de les Illes, es pot tenir una idea del que acabarà passant: l'any 2019, fins fa poc la gran referència dels rècords turístics, es van reservar 29,6 milions de seients, i finalment aquella temporada alta van passar per l'aeròdrom palmesà 24,7 milions de passatgers. L'any passat, el 2023, l'AECFA va comunicar una previsió de 30,3 milions de seients just abans de la temporada, dels quals van acabar transitant per Son Sant Joan 25,9 milions. Ara, les dades estimades, en aquest cas per a Palma, són de 33,5 milions de seients, i, per tant, es preveu un rècord absolut de viatgers. De fet, només a Son Sant Joan les companyies preveuen 3,2 milions més de passatgers, que és més de la meitat de l'increment de totes les Illes.

El nombre de seients programats per les aerolínies a Son Sant Joan, entre abril i octubre

En el cas de l'aeroport de Menorca es preveu prop d'un 11% d'increment durant la temporada alta, amb 4,5 milions de seients reservats per les grans companyies, mentre que a Eivissa el percentatge de pujada és similar i, per tant, vol dir que se superaran de molt els nou milions de passatgers durant temporada alta de 2024.

Palma no atura de créixer

L'aeroport de Son Sant Joan no atura de créixer i els seus registres es van incrementant per sobre de qualsevol previsió. En un reportatge publicat al setmanari ARA Balears fa només unes setmanes, es recollia com l'aeròdrom palmesà està per damunt del milió de passatgers durant 10 dels 12 mesos de l'any. Només gener (859.000) i febrer (906.000) continuaren per sota d'aquesta barrera psicològica l’any 2023, mentre que aquest mes de desembre passat ja va entrar en aquest rànquing, amb gairebé 1.040.000 passatgers.

Fonts del sector turístic ja han assegurat aquests dies que el fet que enguany la Setmana Santa caigui tan d'hora (a mitjan març) provocarà una major activació de les reserves, i si bé és cert que després de Pasqua l'activitat es relaxa, es considera que a Mallorca es registrarà una primavera històrica pel que fa al nombre de visitants.

Com ja va passar el 2023, el juliol sembla que tornarà superar el mes d'agost, i en el cas de Son Sant Joan el dia amb més trànsit de passatgers, segons les previsions de les companyies, serà el 13 de juliol, amb 1.075 moviments. L'hegemonia de Ryanair, que preveu operar només a l'aeròdrom mallorquí 41.078 moviments, es torna a consolidar, amb un creixement de més d'un 7%. Eurowings, Jet2, Air Nostrum i Condor seran les altres aerolínies amb més volum d'activitat.

stats