Societat 27/04/2022

Les Balears comuniquen un cas d’hepatitis aguda infantil d’origen desconegut

Es tracta d'un nin de dos anys que ja ha rebut l'alta mèdica

ARA Balears
2 min
Un nen vacunant-se d'hepatitis en una imatge d'arxiu.

El Servei balear d’Epidemiologia ha comunicat al Ministeri de Sanitat el primer cas d’hepatitis aguda infantil d’origen desconegut. Es tracta d’un nin menor de dos anys que va ser atès a un hospital de Mallorca i que, després de respondre satisfactòriament al tractament, ha estat donat d’alta ja que el seu estat és bo. Segons el darrer butlletí emès pel Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), fins al 22 d’abril de 2022 a Espanya s’havien detectat fins a 13 casos d’hepatitis aguda no filiada entre persones menors de 16 anys. 

La malaltia està desconcertant les autoritats sanitàries des que el Regne Unit va informar fa unes poques setmanes de l'aparició dels primers casos i ha fet que l'OMS i el Centre Europeu de Prevenció i Detecció de Malalties fessin una crida a escala internacional per augmentar la vigilància epidemiològica. Fins al 20 d'abril, aquest país havia registrat 108 casos confirmats: el 55% eren nines d'entre 0 i 10 anys (un 87% entre 1 i 5 anys) i en 8 d'aquests va caldre el trasplantament de fetge. En total, s’han notificat devers 170 casos d’hepatitis aguda infantil d’origen desconegut en una dotzena de països de tot el món.

Amb les dades recollides actualment, no hi ha cap prova que els casos estiguin relacionats entre ells ni amb el centenar confirmats al Regne Unit i només en un dels menors s'ha detectat un positiu d'adenovirus, un tipus de virus que causen bàsicament malalties respiratòries com refredats o pneumònia que rarament es complica en una hepatitis. Segons el centre espanyol, s'està estudiant si darrere els casos pot estar l'increment destacat d'infeccions per adenovirus que ja s'ha detectat al Regne Unit, o la implicació d'altres coronavirus o factors ambientals.

Els serveis d'epidemiologia de les comunitats autònomes estan aplicant un qüestionari exhaustiu a tots els casos identificats, però fins al moment no s'ha trobat una causa comuna. Fins ara, i segons les primeres exploracions de les dades codificades com hepatitis agudes no filiades en nins amb ingrés a hospitals, el nombre de casos detectats és inferior al que s’esperaria durant els primers quatre mesos de l'any.

stats