Societat 24/01/2022

L'autor del vídeo viral d'uns policies durant el confinament diu que no els varen donar permís per entrar

El jove, que s'enfronta a dos anys de presó, ha declarat durant el judici que va sentir el seu amic dir als agents que no podien passar al domicili

ARA Balears
3 min
L'autor del vídeo, aquest dilluns al Jutjat Penal número 6 de Palma.

PalmaEl vídeo viral de la polèmica actuació policial durant el confinament a Palma finalment ha arribat a judici. El jutjat Penal número 6 de Palma ha acollit aquest dijous el litigi, en què el processat, l'autor del vídeo, ha defensat que no varen donar permís als agents per entrar al pis, segons ha informat Europa Press. La Fiscalia demana per a ell dos anys de presó, el sindicat CEP demana un any i vuit mesos i Jupol demana tres anys de presó. El jove, de 27 anys, està acusat d'un delicte de desobediència greu a l'autoritat i un altre de calúmnies pels fets, que varen ocórrer el 9 de maig de 2020, és a dir, durant el primer estat d'alarma.

Els fets varen ocórrer la nit del 8 al 9 de maig, quan Mallorca encara estava a la fase 0 de la desescalada i no estaven permeses les reunions de persones no convivents. Per aquest motiu, diversos efectius de la Policia Nacional varen haver d'intervenir en un domicili on s'havien reunit cinc persones per celebrar un aniversari, quan només tres hi residien.

El cas es va conèixer arran d'un vídeo difós per les xarxes socials que ha estat eliminat. El va enregistrar un dels joves que hi havia a la casa, on no vivia, per demostrar que els policies hi havien entrat sense autorització. A les imatges, que també va publicar Diario de Mallorca, es podia observar com un dels policies i un dels joves que no vivien a la casa discutien perquè aquest darrer es negava a identificar-se perquè havien entrat al domicili sense permís.

Al vídeo publicat a les xarxes socials es podia sentir com l'individu repetia que no els havia donat permís per accedir al domicili, fet que els agents neguen. Per això, els sindicats Confederació Española de Policia (CEP) i Jupol i quatre policies varen decidir interposar una denúncia contra el jove que va enregistrar els fets per desobediència greu i per vulnerar els seus drets d'imatge, segons informen fonts properes a l'acusació.

Durant el judici l'acusat ha reconegut que aquell vespre s'havia botat el confinament per anar a casa d'un amic a celebrar la festa del seu aniversari i que quan varen sentir la policia es varen amargar a l'habitació. Segons la seva versió, els agents entraren a les habitacions i varen regirar la casa sencera -armaris, calaixos...- i quan varen veure que els agents no se n'anaven de casa varen començar a gravar-los i un dels policies va començar a provocar.

Durant la seva declaració ha matisat que el propietari de la casa només els havia donat permís per entrar "a la sala mentre cercava el seu DNI", però que en cap moment els va autoritzar que entrassin a les habitacions ni que escorcollassin la casa. A més, ha reiterat que el propietari de la casa els demanà en diverses ocasions que abandonassin la casa perquè no tenien autorització per entrar i els agents s'hi varen negar i hi varen entrar a la força.

El propietari del pis també defensa la versió de l'acusat per gravar els agents. Segons ha declarat, només donà permís als agents per entrar a la sala i els agents començaren a escorcollar la casa aprofitant que els havia obert la porta. A més, reitera que va demanar en repetides ocasions als agents que abandonassin el domicili, però no ho feren.

Per la seva banda, els policies que participaren en aquella intervenció asseguren que el propietari de l'habitatge els donà permís per entrar-hi i que va ser el jove que vivia en aquell pis qui va obrir la porta on els assistents a la festa estaven amagats. A més, també asseguren que quan el propietari de la casa els va demanar que se n'anassin ho varen fer immediatament i que no varen escorcollar exhaustivament la casa com denuncia l'acusat.

stats