Societat 05/10/2021

El vídeo viral de la polèmica actuació policial durant el confinament a Palma arriba a judici

Les parts no han arribat a cap acord en la vista d'aquest dimarts al jutjat Penal número 6 de Palma

3 min
L'edifici dels Jutjats de Palma, a Avinguda Alemanya.

PalmaEl vídeo viral de la polèmica actuació policial durant el confinament a Palma finalment arriba a judici. El jutjat Penal número 6 de Palma ha fet una vista prèvia aquest dimarts, però les parts –els sindicats i policies nacionals, per una banda, i l'acusat, per l'altra– no han arribat a cap acord. La Fiscalia demana una pena de tres anys de presó i una indemnització de 12.000 euros en total a l'autor del vídeo. El jove, de 27 anys, està acusat d'un delicte de desobediència greu a l'autoritat i un altre de calúmnies pels fets, que varen ocórrer el 9 de maig de 2020, és a dir, durant el primer estat d'alarma.

L'advocada de la defensa, Beatriz Fernández, ha anticipat abans de la vista que no veia viable un acord per la pena "excessiva" que es demanava i per la nul·litat de l'estat d'alarma. A més, ha negat que l'acusat fos qui va difondre el vídeo a les xarxes socials. Per la seva banda, el portaveu estatal del sindicat Jupol, Pablo Pérez, ha defensat que la intervenció dels policies va ser "perfecta" i "impecable".

A més, ha assegurat que la difusió del vídeo permet identificar els agents i això suposa un perill per a ells, per l'"agressivitat" de certs col·lectius cap a la Policia Nacional. Per això, ha mantingut que la pena de tres anys de presó no és desproporcionada.

En la mateixa línia, el portaveu de Jupol a les Balears, Chechu Enrique, ha afirmat que els policies varen accedir al domicili amb l'autorització del propietari i ha destacat que la salut pública "era una prioritat". Finalment, l'advocat de Jupol, Francisco Casado, ha expressat la voluntat de protegir els interessos dels agents i ha subratllat que els fets no són només "socialment reprotxables pel moment en el qual es produeixen", sinó constitutius de delicte.

Els fets varen ocórrer la nit del 8 al 9 de maig, quan Mallorca encara estava a la fase 0 de la desescalada i no estaven permeses les reunions de persones no convivents. Per aquest motiu, diversos efectius de la Policia Nacional varen haver d'intervenir en un domicili on s'havien reunit cinc persones per celebrar un aniversari, quan només tres hi residien.

Tres anys de presó pels fets

El cas es va conèixer arran d'un vídeo difós per les xarxes socials que ha estat eliminat. El va enregistrar un dels joves que hi havia a la casa, on no vivia, per demostrar que els policies hi havien entrat sense autorització. A les imatges, que també va publicar Diario de Mallorca, es podia observar com un dels policies i un dels joves que no vivien a la casa discutien perquè aquest darrer es negava a identificar-se perquè havien entrat al domicili sense permís.

Al vídeo publicat a les xarxes socials es podia sentir com l'individu repetia que no els havia donat permís per accedir al domicili, fet que els agents neguen. Per això, els sindicats Confederació Española de Policia (CEP) i Jupol i quatre policies varen decidir interposar una denúncia contra el jove que va enregistrar els fets per desobediència greu i per vulnerar els seus drets d'imatge, segons informen fonts properes a l'acusació.

Ara, el fiscal defensa que l'acusat es trobava en una casa en la qual no residia, "amb ple coneixement que estava infringint les restriccions establertes" en el Reial Decret del primer estat d'alarma. A més, especifica que el jove era al pis celebrant una festa d'aniversari d'un amic, que vivia a la casa, el qual va deixar entrar els policies. Els agents varen trobar l'acusat amagat davall un llit i li varen demanar que s'identificàs, però s'hi va negar. A continuació, va començar a enregistrar amb el seu mòbil.

Així mateix, el Ministeri Públic assenyala en el seu escrit d'acusació que uns dies més tard el processat va compartir el vídeo, que va començar a circular per les xarxes socials. També apunta que el jove va concedir entrevistes a diversos mitjans de comunicació, en les quals acusava els agents d'haver entrat a la casa sense autorització.

stats