Societat 16/09/2021

Demanen tres anys de presó per a l'autor del vídeo de la polèmica actuació policial durant el confinament a Palma

El jove està acusat d'un delicte de desobediència greu a l'autoritat i un altre de calúmnies

2 min
L'edifici dels Jutjats de Palma, a Avinguda Alemanya.

PalmaLa Fiscalia demana una pena de tres anys de presó i una indemnització de 12.000 euros en total a l'autor d'un vídeo que va fer-se viral per la polèmica actuació policial durant el confinament a una casa de Palma. El jove, de 27 anys, està acusat d'un delicte de desobediència greu a l'autoritat i un altre de calúmnies pels fets, que van ocórrer el 9 de maig de 2020, és a dir, durant el primer estat d'alarma.

El jutjat ja ha fixat data per a una vista prèvia al judici dia 5 d'octubre a les 11, en la qual les parts podrien arribar a un acord de conformitat. A banda de la pena de presó, el Ministeri Fiscal demana que el processat indemnitzi amb 3.000 euros cada un dels quatre policies nacionals afectats. També acudiran a la vista prèvia com a acusació particular el sindicat Justícia Policial (Jupol) i dos policies nacionals –representats pel bufet Martín Casado Abogados–, juntament amb la Confederació Espanyol de Policia (CEP) i dos agents nacionals més.

Els fets varen ocórrer la nit del 8 al 9 de maig, quan Mallorca encara estava a la fase 0 de la desescalada i no estaven permeses les reunions de persones no convivents. Per aquest motiu, diversos efectius de la Policia Nacional varen haver d'intervenir en un domicili on s'havien reunit cinc persones per celebrar un aniversari, quan només tres hi residien.

El cas es va conèixer arran d'un vídeo difós per les xarxes socials que ha estat eliminat. El va enregistrar un dels joves que hi havia a la casa, on no vivia, per demostrar que els policies hi havien entrat sense autorització. A les imatges, que també va publicar Diario de Mallorca, es podia observar com un dels policies i un dels joves que no vivien a la casa discutien perquè aquest darrer es negava a identificar-se perquè havien entrat al domicili sense permís.

Al vídeo publicat a les xarxes socials es podia sentir com l'individu repetia que no els havia donat permís per accedir al domicili, fet que els agents neguen. Per això, els sindicats Confederació Española de Policia (CEP) i Jupol i quatre policies varen decidir interposar una denúncia contra el jove que va enregistrar els fets per desobediència greu i per vulnerar els seus drets d'imatge, segons informen fonts properes a l'acusació.

Una festa d'aniversari

Ara, el fiscal defensa que l'acusat es trobava en una casa en la qual no residia, "amb ple coneixement que estava infringint les restriccions establertes" en el Reial Decret del primer estat d'alarma. A més, especifica que el jove era al pis celebrant una festa d'aniversari d'un amic, que vivia a la casa, el qual va deixar entrar els policies. Els agents varen trobar l'acusat amagat sota un llit i li varen demanar que s'identificàs, però s'hi va negar. A continuació, va començar a enregistrar amb el seu mòbil.

Així mateix, el Ministeri Públic assenyala en el seu escrit d'acusació que dies més tard, el processat va compartir el vídeo, que va començar a circular per les xarxes socials. També apunta que el jove va concedir entrevista a diversos mitjans de comunicació, en les quals acusava els agents d'haver entrat a la casa sense autorització.

stats