Societat 04/03/2019

El jutge rebutja immobilitzar el bus antifeminista d'Hazte Oír apel·lant a la llibertat d'expressió

En el seu recorregut per la ciutat, Arran ha aturat el vehicle a la Diagonal i els Mossos hi han intervingut

P.e.
3 min
Pla mitjà de l'autobús d'Hazte Oír amb les taques de pintura i els vinils desenganxats provocats per joves a la Diagonal

BarcelonaL'autobús antifeminista d'Hazte Oír ha entrat i ha sortit de Barcelona rodejat de polèmica: allà on la Fiscalia veia un possible delicte d'odi i discriminació envers les dones, el jutge de guàrdia hi veu llibertat d'expressió. Així ho ha valorat el jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona, en resposta a la petició de la Fiscalia, que havia demanat immobilitzar el vehicle, on hi ha expressions com "Stop feminazis" i "No és violència de gènere, és violència domèstica", i també la imatge d'Adolf Hitler.

L'autobús ha sortit de Barcelona aquesta tarda, al voltant de les quatre, amb la protecció de furgonetes dels Mossos d'Esquadra després que hagi protagonitzat una visita accidentada a la ciutat. Mentre el vehicle feia el seu recorregut per Barcelona, la Fiscalia ha presentat una denúncia al jutjat de guàrdia d'incidències en què ha reclamat que els Mossos immobilitzessin el bus i el deixessin al dipòsit judicial.

Qui ha presentat la denúncia ha sigut el fiscal de delictes d'odi i discriminació de la Fiscalia de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, després d'haver rebut la denúncia que va fer la Generalitat. El departament de la Presidència, a través de l'Institut Català de les Dones (ICD), va reclamar que es prohibís que l'autobús pogués circular a Barcelona perquè considera que la campanya d'Hazte Oír pot incórrer en un delicte d'odi i discriminació.

El fiscal ha valorat que els responsables de la campanya "no es limiten a demanar la derogació del que ells anomenen lleis de gènere, sinó que ho fan en termes ofensius, humiliants i desacreditant el col·lectiu de dones i en particular les organitzacions que defensen els seus drets, en establir un clar paral·lelisme amb el règim de l'Alemanya nazi". "És una propaganda que ataca la dignitat, els drets i la llibertat de les dones, i crea un clima que normalitza la discriminació contra les dones i les insulta", ha afegit el fiscal d'odi i discriminació de Barcelona.

Però el jutge de guàrdia ha considerat que "per molt detestables o repugnants" que poden ser les expressions i la simbologia que hi ha al vehicle, s'ajusten a la llibertat d'expressió i, per tant, ha desestimat la petició d'immobilitzar l'autobús i deixar-lo al dipòsit judicial. El principal argument del jutge és que tot i "la repulsió ideològica" de les opinions expressades al bus, "el col·lectiu de dones considerat en el seu conjunt" no forma part de cap "grup social protegit pels delictes d'odi", com sí que passa en casos com "les minories racials o religioses".

L'autobús d'Hazte Oír aturat a la Diagonal i custodiat pels antiavalots dels Mossos

Després de saber-se la decisió del jutge, el Govern ha emès un comunicat en què ha afirmat que s'ha instat els Mossos a immobilitzar i retirar de la via pública l'autobús si torna a circular per Catalunya. Ha informat també que s'ha obert un expedient sancionador contra Hazte Oír pels missatges que "afecten clarament la dignitat, la llibertat i els drets de les dones".

Aturat a l'avinguda Diagonal

Quan el vehicle ha entrat, al voltant de dos quarts de tres de la tarda, per l'avinguda Diagonal de Barcelona, una vintena de persones convocades per l'organització de l'esquerra independentista Arran l'han aturat. Els concentrats han immobilitzat l'autobús, li han fet pintades i li han arrencat una part dels adhesius, fins que hi han intervingut els antiavalots dels Mossos. El vehicle ha reprès la marxa a dos quarts de quatre la tarda amb els seus missatges.

Arran ha reivindicat l'acció a l'avinguda Diagonal amb Maria Cristina. També ha denunciat que els Mossos hagin fet fora els concentrats i n'hagin identificat alguns, a més de custodiar l'autobús. L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que sancionarà Hazte Oír perquè la circulació del vehicle, segons el consistori, incompleix l'ordenança de convivència i la llei de publicitat de Catalunya. La sanció pot arribar als 1.500 euros.

stats