Societat 20/10/2020

Aurora López, de la UGT: "El personal sanitari està molt cansat. Fins quan podrà aguantar?"

Professionals de la salut s'han concentrat davant les portes dels hospitals públics de les quatre illes per reclamar més recursos i personal

Elena Navarro
2 min
Imatge de la concentració de professionals sanitaris a Son Espases, aquest dimarts.

PalmaMés personal, més recursos i millores en les condicions laborals per als professionals sanitaris. Aquestes són les principals reclamacions que els membres dels sindicats CCOO, SAE, UGT i CSIF han reivindicat aquest dimarts davant les portes de l'hospital Son Espases per afrontar la demanda assistencial que generaria la nova onada de coronavirus que s'espera per a aquest hivern. També hi ha hagut concentracions davant les portes dels hospitals Son Llàtzer, de Manacor, Can Misses, Mateu Orfila i de Formentera.

"El personal sanitari ja ha viscut la primera onada i està molt cansat. Segurament en vindrà una altra, i una tercera. Fins quan podrà aguantar aquest personal?", es demana la secretària del sector de salut de la UGT, Aurora López. "Ara hi ha un clima 'bo'. Què passarà en ple hivern quan arribi la grip i la gent hagi d'assistir als centres de salut? Continuarà igual?", assenyala. Assegura que hi ha "caos" a l'Atenció Primària perquè hi ha manca de professionals. D'altra banda, López ha denunciat que les Balears "seran l'única comunitat que no es beneficiarà de l'augment salarial del 2% als professionals sanitaris", i reclama oposicions per reduir el personal interí, que ara mateix és d'un 45%.

Guillem Vila, coordinador de Sanitaris del CSIF, posa el punt de mira en la medicina especialitzada, i assegura que se saturarà si no es cobreix la Primària. "En aquest ritme, l'especialitzada es trobarà molt perjudicada si no feim alguna cosa", rebla. Antonio Jesús Garcia, de CCOO, assegura que l'Administració no ha iniciat cap negociació per poder millorar i dignificar la qualitat dels professionals, "i continuam amb el que històricament hem demanat: una sanitat pública, universal i ben finançada".

Per últim, Alejandro Juan, vocal del SAE, ha reclamat un augment de plantilla tant a l'especialitzada com a la Primària. "S'han fet 900 contractacions però encara falten més professionals", ha defensat. També ha subratllat el fet que el 90% són dones, i que, per tant, tenen més necessitats per cobrir com "l'atenció de la conciliació familiar". Aquesta és la segona reivindicació que fan els sanitaris de les Illes per reclamar els seus drets. La primera va ser als centres d'Atenció Primària i la tercera serà dia 29 d'aquest mes davant la Conselleria de Salut.

stats