Societat 28/05/2020

L'Audiència de Palma avala el tancament d'un compte de Twitter per homofòbia

La xarxa social va suspendre l'any passat el perfil del cap de llista de Vox al Senat per Eivissa a les eleccions generals d'abril, José Luis Sánchez Saliquet

Ara Balears
2 min
El judici es durà a terme a l'Audiència de Palma.

PalmaUna sentència de l'Audiència Provincial de Palma ha avalat que Twitter tanqui el compte de qui va ser cap de llista de Vox al Senat per Eivissa a les eleccions generals d'abril, José Luis Sánchez Saliquet, per homofòbia. La xarxa social va tancar el seu perfil l'any passat després de publicar que "el 67% dels casos de pederàstia els cometen homosexuals". Ara, l'Audiència ha rebutjat el recurs interposat per Saliquet contra la resolució d'un jutjat d'Eivissa que va acreditar la mesura, segons ha avançat la Cadena Ser.

Saliquet ja va ser sancionat el juny del 2017 per un comentari publicat al seu compte @verdadesqueofenden: "Repetesc. TERRORISTA. Israel es defensa. Si vostè envia la seva filla de 14 anys a assassinar-me, la mat! Ho agafa?". Dos anys més tard, i després de dir que "convindria, en nom del rigor informatiu, que publiqui vostè que el 67% dels casos de pederàstia els cometen homosexuals", a través d'una piulada, Twitter va tancar el seu compte, el qual acumulava uns 35.000 seguidors.

L'Audiència de Palma rebutja en la seva sentència, contra la qual encara es pot recórrer, els arguments de l'excandidat del partit d'extrema dreta. Saliquet al·legà que la mesura incomplia el contracte signat en obrir el compte i que, a més, afectava la seva llibertat d'expressió, per la qual cosa va arribar a demanar una indemnització de 8.000 euros.

"Res més lluny de la realitat. Una manifestació que vincula la pederàstia a l'homosexualitat no pretén estimular cap mena de debat ni es formula dins un context de conflicte de cap mena que permeti prioritzar-la sota la llibertat d'expressió, davant la humiliació o vexació que suposa per a tot un grup de persones amb una determinada sexualitat", diu la sentència.

El jutjat número 3 d'Eivissa ja va assenyalar que el comentari sobre la pederàstia "constitueix una incitació a l'odi sense justificació o manteniment davant un col·lectiu en concret", una cosa "intolerable per a un ordenament jurídic i per a una societat basada en el respecte a la dignitat i a la llibertat de les persones".

Així, els jutges de l'Audiència avalen aquests arguments i descarten que la mesura de Twitter hagi suposat un incompliment del contracte o que hagi coartat la seva llibertat d'expressió. A banda d'això, recorden que el contracte acceptat en crear un compte "vincula" tant la xarxa social com l'usuari i prohibeix expressament "la incitació a l'odi", per la qual cosa "pot donar lloc a la suspensió permanent del compte de l'usuari". En aquest cas, afegeixen, la piulada "fomenta clarament la intolerància, el rebuig i l'odi" cap als homosexuals.

stats