Societat 22/12/2022

L'Audiència absol també els dos policies que quedaven acusats al cas Cursach

La Secció Primera ha dictat aquest dijous una sentència absolutòria

2 min
Vista general del judici del cas Cursach.

PalmaLa Secció Primera de l'Audiència de Palma ha absolt aquest dijous els dos únics acusats que quedaven al cas Cursach, dos policies locals. Així ho ha dictat en una sentència absolutòria, segons ha avançat el Tribunal Superior de Justícia de les Balears. A més, ha acordat actuacions per un possible delicte de fals testimoni i obstrucció de la justícia contra diversos testimonis. 

Cal recordar que Tolo Cursach va quedar oficialment absolt el passat 29 de novembre, després que la darrera acusació particular que mantenia càrrecs contra ell anunciàs que els retirava. El tribunal va confirmar que quedaven alliberats el magnat i la seva mà dreta, Tolo Sbert, director general del Grup Cursach. Després d'aquesta resolució, el judici només es va mantenir contra Josep Mayans i Gabriel Mayol, els dos policies locals que també han quedat absolts.

Ara, la sentència ordena l'aixecament de totes les mesures cautelars que s'hagin adoptat contra tots els absolts a la causa, així com la devolució dels objectes intervinguts. Això afecta tant els dos policies que han quedat absolts com la resta de processats. Per altra banda, la sentència imposa les costes generades respecte de Cursach i Sbert a les acusacions particulars encapçalades pels empresaris José Manuel Bover i Ángel Ávila i Sa Trobada S.L. La resta es declaren d'ofici.

També acorda actuar per possible delicte de fals testimoni respecte de la inspectora de Blanqueig de la Policia Nacional i altres nou testimonis; per possible fals testimoni i obstrucció a la justícia d'altres set testimonis, i per delictes de prevaricació, detenció il·legal i coaccions per saber si el jutge instructor, Manuel Penalva, i l'exfiscal Miguel Ángel Subirán van poder cometre els fets que han afirmat els testimonis.

Actuacions "no injustificades"

Per elaborar la sentència, el tribunal s'ha basat principalment en la retirada de l'acusació de les parts –Fiscalia i particulars– per decretar l'absolució de la majoria d'acusats, fet sobre el qual ja es van pronunciar durant la vista oral. Pel que fa als dos policies que quedaven acusats, la resolució argumenta que les actuacions "no han estat injustificades, ni injustes, ni arbitràries, ni reiterades". Així, considera que "han respost a diferents actuacions en el local de Sa Trobada, sota ordres de l'Ajuntament, i els tancaments del local, a decisions de l'administració local".

stats