Societat 11/12/2020

Aturen el desnonament d'una família amb tres menors que viuen en un pis ocupat del Camp Redó

L'Institut Balear de l'Habitatge els vol desallotjar per motius de seguretat perquè han llevat uns puntals i l'estructura de l'edifici perilla

Kike Oñate
2 min
Encarnación Torres abraçant una veïna després de saber que no seria desnonada aquest divendres

PalmaUna vintena de persones han aconseguit aturar aquest divendres el desnonament d'una família amb tres menors que viuen en una planta baixa ocupada del Camp Redó, a Palma. Els veïns i amics dels afectats s'han concentrat a la porta de l'edifici i hi han impedit l'accés de sis agents de la Policia Local. Tot seguit un dels policies ha cridat que volia negociar amb la família i un d'ells ha sortit per la finestra per parlar. Finalment han acordat que en una setmana abandonaran la casa, segons han confirmat fonts de l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi) a l'ARA Balears.

L'Ibavi, que és propietari de la casa on viu la família, vol desallotjar-los per motius de seguretat. Quan varen ocupar el pis, els inquilins varen llevar diversos puntals que en sostenien l'estructura i ara perilla, segons les mateixes fonts consultades. De fet, els familiars han confirmat que varen llevar els puntals.

La mare dels tres fills, Encarnación Torres, ha explicat des de la finestra que abans d'ocupar-lo, el pis estava tapiat, però que per un forat hi entraven drogoaddictes per punxar-se, una versió que han relatat uns altres dos veïns consultats. Per això, varen decidir ocupar la casa el gener d'enguany. "Tot era ple de rates i enderrocs, però ho hem reformat com hem pogut", segons ha dit Torres, i ha afegit que estan disposats a pagar un lloguer cada mes.

"No entenc com ens volen treure ara, en plena pandèmia i sense feina; ens tracten com a insectes", ha lamentat la mare. Cal recordar que el 64% dels expedients tramitats per l’Oficina Antidesnonaments de Palma d’ençà que es va posar en marxa, el 2015, afecten dones.

Matilde, una amiga de Torres que s'ha tancat amb la família al pis per evitar el desnonament, ha comentat que "només ens podran treure en un taüt". El portaveu d'Stop Desnonaments, Joan Segura, ha estat en primera línia quan els policies han intentat entrar a l'edifici. "Els volien desnonar abans del judici, que tenen dilluns", segons ha dit.

Fonts de la Regidoria de Model de Ciutat, Habitatge i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Palma han explicat que l'Oficina Antidesnonaments no tenia constància del cas perquè la família no ha sol·licitat cap ajuda. D'altra banda, aquest dijous, al mateix barri, la Policia Nacional va desnonar sense cap incident un pis ocupat on vivia una dona amb dos fills.

stats