Societat 09/03/2021

Aturen el desnonament d'una dona amb cinc nets al seu càrrec a Son Gotleu

L'Oficina Antidesnonaments de l'Ajuntament de Palma va fer un informe de vulnerabilitat per suspendre la decisió del jutjat

2 min
Rafaela a casa seva acompanyada dels seus néts aquest dimarts.

PalmaLa feina conjunta entre l'Oficina Antidesnonaments de l'Ajuntament de Palma i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i Stop Desnonaments ha aconseguit aturar el desnonament de Rafaela, una veïna de Son Gotleu amb cinc nets menors d'edat al seu càrrec. Segons ha explicat la dona, el jutjat la va informar dilluns que el desnonament estava previst per aquest dimarts i, a través de les plataformes, va aconseguir que el Consistori aturàs la mesura i que s'ajornàs dos mesos.

La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha explicat aquest matí que "l'Oficina Antidesnonaments va fer un informe de vulnerabilitat en què es veia clarament que aquesta família complia les condicions que marca el decret llei estatal". Aquest decret estableix que "durant l'estat d'alarma, si hi ha un informe de vulnerabilitat, es pot aturar i ajornar el desnonament", ha explicat Truyol.

En aquest cas, a més, "el propietari és un gran tenidor", la qual cosa encaixa "amb la casuística que permet el decret llei", ha afegit l'edil. Tant Truyol com el batle de Palma, José Hila, i el regidor de Benestar Social, Antoni Noguera, han estat en contacte des d'ahir amb els voluntaris de la PAH per evitar aquest desnonament. "Els jutjats han tingut dubtes i avui a primera hora hem contactat amb ells per explicar-los el cas", ha indicat la regidora.

Padrina i mare

Rafaela ha atès l'ARA Balears aquest migdia a casa seva, on ja tenia totes les coses preparades per anar-se'n en cas que el desnonament es dugués a terme. "Tot el veïnat ha estat amb mi, fins i tot el centre mèdic", declara alleugerida. "Jo tenc cinc nets al meu càrrec, la seva mare és a la presó", indica la padrina, que assegura que fa gairebé nou anys que viu en aquella casa i que abans la llogava a una altra dona, que la va vendre sense que ella ho sabés.

"Ara és d'una empresa gran que té altres cases en aquest bloc, i hi ha diverses persones amb el mateix problema. És un gran tenidor", denuncia l'afectada. Rafaela sabia des del juny passat que l'havien de desnonar i el seu advocat li va recomanar que deixàs de pagar. Però fins aleshores tenia "tots els rebuts pagats".

"M'han donat dos mesos fins al proper desnonament i m'han posat en la llista d'espera a l'Ibavi (Institut Balear de l'Habitatge)", afirma. Gràcies a la intervenció d'avui, també ha aconseguit per a aquest mateix dijous dia 11 una cita amb el Patronat Municipal de l'Habitatge perquè un treballador social analitzi el seu cas i miri d'agilitzar els tràmits.

stats