Societat 18/10/2022

Nua, amb una pedrada al cap i entre els matolls: l'assassí de Remedios Cortés ho admet tot

El judici pel crim masclista contra una dona de 32 anys del 3 de novembre del 2020 a Palma va començar aquest dilluns a l'Audiència de Palma

3 min
Familiars i amigues de la víctima de violència masclista aquest dilluns a les portes de l'Audiència de Palma.

PalmaL'assassí confés –de 35 anys en el moment dels fets– de Remedios Cortés va reconèixer aquest dilluns a l'Audiència que va agredir la que era la seva exparella amb una pedra, la qual cosa li va provocar la mort el 3 de novembre del 2020. "Primer la vaig arrossegar i després la vaig copejar. Estava espantat i, no sé per què, li vaig llevar la roba", va declarar l'home, que ha estat a la presó des del moment dels fets. Després d'agredir-la, la va traslladar dins el maleter del cotxe fins al torrent de la Riera, on la va acabar matant i va intentar amagar el cos, sense roba ni efectes personals que la poguessin identificar.

La Fiscalia i l'advocada de la Comunitat demanen una pena de presó de 25 anys per a l'acusat pel delicte d'assassinat amb agreujants de parentiu i violència masclista. A més, el Ministeri Públic demana una indemnització de 100.000 euros per a cada un dels quatre fills de la víctima i de 50.000 per als seus pares. En canvi, l'acusació particular –en nom dels familiars de la víctima– demana 31 anys. El judici es fa amb un tribunal del jurat, que haurà d'emetre un veredicte en els propers dies. Per la seva banda, la defensa demana una rebaixa de pena al·legant que l'home estava sota els efectes de les drogues i que va col·laborar en la reconstrucció dels fets després d'entregar-se a Policia.

Durant la seva declaració, l'acusat ha subratllat que el dia dels fets va estar bevent cerveses "tot l'horabaixa" i que també va fumar "entre 15 i 20 porros" i va prendre "dos o tres grams de cocaïna". No obstant això, segons ha explicat la fiscal, els perits varen descartar en les proves que l'home patís "cap afectació de les capacitats". En la mateixa línia, el policia nacional que el va detenir, que ha declarat aquest dilluns com a testimoni, ha assenyalat que no va trobar que l'home estigués en estat d'embriaguesa.

Més tard, es va veure amb la seva exparella –eren parella de fet–, amb qui havia acabat la relació tres setmanes abans, el 9 d'octubre. L'excusa era parlar dels quatre fills que tenien en comú, però aviat varen iniciar una discussió. Arran d'això, l'home ha admès que la va agredir i que li va clavar un desengramponador i la va ficar al maleter del cotxe, perquè pensava que era morta. "Pensava que havia mort, en aquell moment el meu cap estava com estava i no vaig pensar gens", ha afirmat.

Fugida i cop mortal

Allà va llençar el telèfon mòbil de la víctima per dificultar-ne la localització i va partir cap al camí de Ca na Verda. Durant el trajecte, la víctima va aconseguir sortir del maleter, moment en el qual l'acusat va perdre el control del vehicle i va xocar amb uns blocs de ciment, la qual cosa va permetre a la víctima escapar. No obstant això, l'home la va agafar i la va empènyer contra una paret i la va copejar amb una pedra fins a matar-la. Si bé en un primer moment ha intentat negar l'agressió, el processat, finalment, ha recordat que va fer servir una pedra "petita". Després de mostrar-li l'objecte, ha afirmat que "potser sí, era aquella pedra".

A continuació, per evitar que el descobrissin, l'home va llevar la roba a la víctima, la deixà en roba interior, i en va llançar el cos a la zona del torrent, juntament amb la seva documentació i els efectes personals. "Estava espantat i nerviós, record que li vaig llevar la roba i la vaig llançar, no sabia què feia", ha apuntat. Finalment, en arribar a casa, va amagar la roba que duia posada perquè estava tacada de sang, va explicar els fets als seus germans i es va entregar.

"Que pateixi molt"

Mentre l'home declarava a l'interior de l'Audiència, un grup de desenes de familiars, amics i coneguts de la víctima s'han concentrat aquest dilluns a les portes de la seu judicial. Amb pancartes, han demanat "la condemna més forta perquè no pugui veure la llum del carrer" i "que pateixi molt", perquè "ha fet molt de mal a la família", ha exclamat una de les persones properes a la víctima. "T'odiam, si ens veus per la televisió, mata't", han dit davant els mitjans de comunicació.

stats