Per primera vegada les entitats atenen asiàtiques en situació de prostitució

El 2018 també es va detectar un augment de dones prostituïdes procedents de Llatinoamèrica que feren servir els recursos de la Creu Roja, el Casal Petit i Metges del Món 

A la presentació de l'informe del 2018 de la Xarxa d'Atenció Directa de Persones que Exerceixen la Prostitució ( XADPEP ), el regidor d'Igualtat i Drets Civils ha destacat com una molt "bona notícia" que per primera vegada s'ha  atès  dones d'origen asiàtic. Belén  Matasanz , coordinadora de Metges del Món, ha explicat que ha estat gràcies a l'aplicació  MDM  Iris per a mòbils, "ja que ens ha  permès  explicar en xinès l'oferta que tenim per atendre les dones en situació de prostitució". Aquesta app va començar a funcionar el mes d'abril de l'any passat.

L'informe també assenyala que s'ha produït un augment de les prostitutes de Llatinoamèrica (44%) i un descens de les procedents d'Àfrica (24%). El col·lectiu asiàtic només representa el 3% de les dones ateses. El regidor  Aligi  Molina ha assenyalat que la prostitució, "a més  d'una  qüestió de gènere, és ètnica i racial". La pràctica totalitat de persones ateses són dones, només hi ha un petit percentatge de persones trans i un 1% d'homes.

La xifra total de persones ateses és de 1.588, una xifra que, tot i que visualitza un canvi de tendència, ja que  el 2017 se'n varen atendre 1.917 i el 2016, 1.728, en realitat, el motiu és que les entitats s'han dedicat a fer més feina a la Part Forana i han incrementat els seus serveis als pisos i clubs, on es concentren dues terceres parts de la prostitució. Molina ha destacat la dificultat d'accedir als espais tancats, on les dones tenen una "major vulnerabilitat, com per exemple amb el control d'horaris o la selecció de clients o de pràctiques sexuals". Crida l'atenció que dues de cada deu dones viuen en el mateix espai on exerceixen la prostitució .

En relació amb la seva situació administrativa, s'ha detectat un creixement de dones amb els papers regularitzats del 61% al 68%. La majoria disposa de targeta sanitària, un  85% , però el percentatge varia si exerceixen a clubs, que augmenta  fins al  93% i a les cases i pisos, que es redueix al 80%.

Magdalena Alomar, coordinadora del Casal Petit, ha assegurat que no és possible donar xifres de les dones que aconsegueixen sortir de la prostitució, perquè en molts casos la sortida és temporal. Alomar explica que un 36% de les dones ateses per les Germanes Oblates va aconseguir una feina, però també lamenta que el tipus de feina que troben sol ser de curta durada.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF