Discriminació lingüística
Societat 14/12/2022

Arxivada la sanció al pacient a qui van multar per haver reclamat ser atès en valencià

«'Si no hablas en castellano, no te voy a atender'», va ser la resposta que un metge va donar al veí de Benetússer

Ara
2 min
Francesc Xavier Tébar, el veí de Benetússer que va ser multat amb 601 euros per "alterar el funcionament" d'un centre de salut i "molestar" una recepcionista, en una imatge d'arxiu.

ValènciaLa Delegació del govern espanyol ha arxivat la denúncia contra Francesc Xavier Tébar, el veí de Benetússer (Horta) que va ser sancionat amb 601 euros per presumptament haver "alterat el funcionament" d'un centre de salut i haver "molestat" una recepcionista després que un metge de l'ambulatori d’Alfafar es negués a atendre’l perquè parlava en valencià.

L'anunci de l'arxivament l'ha realitzat la Plataforma per la Llengua del País Valencià, entitat que havia assumit la defensa jurídica de Tébar, mitjançant una publicació a Twitter. Segons han explicat a l'ARA des de l'associació, la Delegació del govern espanyol no ha explicat els motius de la decisió, una circumstància que ha estat valorada negativament perquè no suposa la fixació d'un criteri que es pugui aplicar en altres casos que no comptin amb la visibilitat d'aquest. L'ARA s'ha posat en contacte amb la Delegació del govern espanyol per conèixer els motius de l'arxivament, sense que els representants de l'administració hagin donat més detalls fins ara. Des de la Plataforma per la Llengua també s'han queixat pel fet que la resposta s'hagi comunicat en castellà tot i que l'entitat havia sol·licitat que es realitzés en català.

La decisió de la Delegació del govern espanyol se suma al posicionament expressat el mes passat per l’Oficina de Drets Lingüístics de la conselleria d’Educació, Cultura i Esports, que va dictaminar que “d’acord amb la normativa, el metge hauria d’haver respectat l’opció lingüística del pacient, que va ser expressar-se en valencià, donar-li un tracte respectuós i no discriminar-lo per aquest fet”.

Segons va explicar el denunciat a l'ARA, el 14 de juny a les 20 h va arribar al servei d'urgències per un malestar general. Quan va començar a exposar el seu cas, el metge el va interrompre i li va insistir que li parlés en castellà perquè no l'entenia i es va negar a atendre'l. En aquell moment, Tébar es va dirigir a recepció, on l'encarregada va continuar amb el "maltractament". "Por favor, quítese de la cola, que tengo otras cosas que hacer", va dir la recepcionista al veí de Benetússer davant la seva "incredulitat" per la situació que estava vivint. Fruit d'aquell incident, Tébar va ser multat amb 601 euros per "alterar el funcionament del centre" i "molestar la recepcionista".

stats