Societat 08/03/2022

Els artesans de Menorca demanen al Govern protecció per als oficis característics de l'illa

Han presentat quatre al·legacions al ROA

Iván Martín
2 min
Un mestre artesà de Menorca.

MAÓEls membres de la junta directiva de l'associació d'artesans Menorca (Arteme) consideren indispensable presentar al·legacions al nou Repertori d'Oficis Artesans (ROA) de les Balears. El ROA és la relació d'oficis artesans que després es vincula a les cartes d'artesà o mestre artesà que concedein, en el cas de Menorca, el Consell Insular.

Davant aquesta situació, s'ha dirigit un escrit a la Conselleria de Sectors Productius del Govern per traslladar les propostes. A més, Arteme, com a membre de la comissió insular assessora d'artesania del Consell de Menorca, ha demanat la convocatòria de la comissió amb urgència. En concret, les quatre al·legacions estan vinculades als oficis antics que pràcticament han desaparegut, els que estan en actiu però sense relleu generacional, la creació de nous oficis i el manteniment dels noms propis de Menorca.

El repertori d'oficis artesans es vincula pel sector artesà directament a les distincions de carta d'artesà, carta de mestre artesà i el Document de Qualificació Artesanal (DQA), distintius que valoren els oficis artesans amb una trajectòria professional, coneixement i destresa dels oficis artesans de les Balears. Per això, no és raonable que oficis que formen part del patrimoni cultural de Menorca (com els de carboner, emblanquinador, orguener, sifoner, sucrer i trencador de marès, entre d'altres) amb un calat material i immaterial, i d'una forta identitat com a poble, s'eliminin i prou. L'ofici de carnisser, per exemple, a Menorca és conegut per tota la societat, i hi ha moltes carnisseries que fan feina de manera tradicional. "Sí que és cert que no hi ha un relleu generacional fort, però no per aquest motiu hem de deixar desaparèixer un ofici que està en actiu", assenyalen en un comunicat.

Pel que fa a la creació de nous oficis, Arteme demana establir uns criteris. No es considera adient la creació del nou ofici de patchwork, per exemple, per dos motius. En primer lloc, és un terme anglès no propi de les llegües oficinals de les Illes Balears. Segon, és una tècnica concreta que els darrers anys s'ha posat de moda, però que podria estar perfectament englobada dins l'ofici de cosidora. Finalment, exigeixen mantenir els noms característics de Menorca: "Hi ha oficis que a cada una de les Balears es diuen diferent, i no podem perdre la identitat i singularitat de cada territori, atès que formen part del nostre patrimoni cultural immaterial".

stats