Prostitució
Societat 15/02/2024

Arrest inferior a un mes: la sanció de l'exèrcit als militars promotors del sorteig d'una prostituta a la caserna del Bruc

Les Forces Armades tanquen l'expedient disciplinari als dos membres del cos amb una falta "greu"

3 min
Una imatge de la caserna del Bruc de Barcelona

BarcelonaGairebé tretze mesos després que l'ARA destapés el cas, l'exèrcit espanyol ha sancionat per una falta greu els dos militars de la caserna del Bruc de Barcelona implicats en el sorteig dels serveis d'una prostituta amb motiu de la Puríssima. El mes de gener va concloure la instrucció de l'expedient i, després del termini d'al·legacions, la resolució ja és ferma: es tracta d'una sanció d'arrest d'entre quinze i trenta dies. Se'ls sanciona administrativament per dur a terme "actes contraris a la dignitat militar susceptibles de produir descrèdit o menyspreu a les Forces Armades". L'instructor ha considerat que els dos militars, un caporal i un sergent, van atemptar contra el punt 27 de l'article 7 del Règim Disciplinari de l'exèrcit espanyol.

Les forces armades espanyoles tanquen així la carpeta relacionada amb el sorteig que va sortir a la llum el desembre del 2022. Tal com va relatar aquest diari, el 22 de novembre de fa dos anys, un caporal i un sergent van proposar a la setantena d’integrants d’una de les companyies de fusellers de la caserna del Bruc participar en un sorteig per passar una estona amb una prostituta. Es tractava de militars del regiment I/63 que, oferint els serveis d’una "dama de companyia", tal com la definien ells mateixos en un cartell penjat a la cantina, volien recaptar diners per les festes de la companyia, que se celebraven el dia de la Immaculada Concepció, la Puríssima, patrona d’infanteria.

Al xat de la companyia, els missatges —que va difondre l’ARA— van ser molt pujats de to i desqualificaven i vexaven la noia amb comentaris masclistes i denigrants. Segons es va explicar al mateix xat, tothom que havia aportat 25 euros per participar en un sopar previst per a la festa de la Puríssima entrava a la rifa. També s'hi podia participar pagant tres euros i qualsevol militar podia repetir per tenir més opcions afegint-hi un euro per comprar noves participacions. Van limitar-ho a un màxim de 52 butlletes.

Al xat de la companyia, en què es parlava de temes logístics, es van enviar fotografies de la noia i dels serveis que oferia. "Jo en vull 30 participacions", deia un militar. "Això no val 50 euros", responia un altre. "Jo en vull 50 més, aquell dia follo o follo", comentava un altre dels integrants. "Casos estranys —especificava un dels organitzadors—, que es dirigeixin a mi personalment i se’ls ajusta preu per dia i puta".

Cartell amb imatges de la noia que els soldats tenien a la cantina, sota el missatge: "Sorteig dama de companyia".

Fiscalia ho arxiva

Després de la publicació de la notícia, l'exèrcit va fer una investigació interna per aclarir els fets. Un oficial del Bruc i un del cos jurídic militar traslladat a Barcelona van encarregar-se d'entrevistar tots els membres de la companyia de fusellers que formaven part del xat. Paral·lelament, el cas es va traslladar a les autoritats judicials i va recaure en el Jutjat d'Instrucció número 30 de Barcelona.

Tanmateix, la Fiscalia va demanar l'arxivament del cas perquè els fets no podien ser constitutius de "cap delicte contra la prostitució" ni podia acreditar-se tampoc "un discurs d'odi". Segons l'argumentació del ministeri fiscal, la investigació interna que havia realitzat l'exèrcit havia determinat que el grup de WhatsApp no era oficial i el sorteig va ser "totalment fictici" perquè "mai hi va haver la intenció real de contractar els serveis d'una prostituta" ni es va arribar a fer "cap tràmit" .

Captures del xat dels militars del Bruc

Finalment, el març del 2023 la via judicial es va tancar i les Forces Armades van incoar l'expedient disciplinari que ha determinat l'arrest del sergent i el caporal. Tant l'exèrcit com el ministeri de Defensa van negar tenir constància del sorteig i van remarcar que cap superior formava part del grup de WhatsApp: no hi havia ni capitans ni sergents, però sí alguns comandaments de rang intermedi, com caporals –el sergent que ho organitzava no hi estava inclòs–. A més a més, fonts militars van assegurar a l'ARA que no era una eina de comunicació oficial, malgrat que alguns temes de logística del regiment es parlaven a través del xat.

El cas va sortir a la llum pública perquè alguns militars estaven en contra de les conductes dels seus companys i van decidir denunciar-ho. "Estàs promovent la prostitució dins una caserna militar", lamentava un dels membres del regiment. Uns quants militars —que per evitar represàlies van demanar que no es publiquessin els seus noms— van confirmar l’existència d’aquesta proposta i les bromes que feien alguns companys. "Això va sobrepassar tots els meus límits ètics", va argumentar un d'ells, conscient que denunciant-ho públicament se la jugava, però, conjuntament amb altres militars, van assumir el risc per "tenir la consciència tranquil·la" i fomentar més denúncies que permetin canviar l’exèrcit: "Els ciutadans es mereixen unes altres institucions públiques".

stats