Societat 28/02/2018

Talent balear i discurs feminista a la gala de lliurament de les Medalles d'Or i premis Ramon Llull 2018

Els guardons s'han atorgat en un acte al Palau de Congressos de Palma. El jutge Castro ha fet el discurs més reivindicatiu i distès

Margalida Mateu
2 min
Premiats.

PalmaAmb un acte eminentment institucional s'han lliurat els premis Ramon Llull i les Medalles d'Or de la comunitat al Palau de Congressos de Palma. Una gala que ha volgut distingir el talent dels catorze premiats, persones a títol individual i col·lectius de les Illes durant la vigília del Dia de les Balears.

La gala ha estat marcada per un discurs feminista dels parlaments però no encara pel nombre de premiats, continuen sent majoria els homes.

En nom dels distingits ha parlat el jutge Castro amb un discurs "poc caribeny", limitat a tres minuts ha fet broma el guardonat amb el premi Ramon Llull. Castro ha fet saber que no parlaria ni "de paradisos fiscals que tanmateix s'acaben per oblidar, ni de com esborrar discos durs -delicadament-, ni tampoc de caixes b", sinó que ha repassat un a un els guardonats i les seva vàlues. Referint-se al Lobby de Dones ha manifestat "si acabam d'una vegada amb la lacra dels homes que se senten amos de les dones", també ha tengut especial reconeixement a Manel Marí, guardonat a títol pòstum i del qual ha recollit el guardó la seva vídua i fila petita, "la mort de qualsevol artista sempre és prematura, la teva encara ho ha estat més", ha dit el jutge.

Castro ha volgut fer una petició "a aquest Govern i als que venguin per si algun dia la comunitat assumeix competències en matèria de justícia que s'assembli a la que ara tenim", ha reivindicat.

"Avui és un dia per celebrar el que som, però, sobretot, és el moment de plantejar què volem ser. I la millor manera de definir la societat que volem és mirant-nos en els ulls dels nostres guardonats", ha dit la Presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol en el seu discurs final. Armengol ha aprofitat per reivindicar la lluita per un nou sistema de finançament, la cultura, l'educació, l'assistència sanitària i assistencial "d'una població de cada vegada més envellida", el canvi climàtic, les pensions, el teixit industrial, la igualtat de gènere i "cap passa enrere en la llibertat d'expressió que floreix la nostra millor versió".

Medalles d'Or

Els guardonats amb les Medalles d'Or de la Comunitat, l'investigador Lluís Quintana-Murci ha agraït el reconeixement a la disciplina que representa, la genètica "intent ser un bon investigador i una persona lliure, he viatjat i conegut altres cultures però mai vibr tant com quan som a Palma", ha dit. L'altre de les medalles l'escriptora Carme Riera qui amb un discurs més contundent i feminista ha recalcat que "Mallorca no pot seguir omplint de ciment les seves costes, ni jutjar els corruptes assassins de paisatges, necessita un turisme sostenible". L'autora ha agraït rebre el guardó juntament amb el Lobby de Dones, "les feministes no volem el poder si per contra volem l'autoritat, per fer créixer les persones amb dignitat i cultura democràtica".

L'acte ha estat presentat per l'actriu Agnès Llobet i ha comptat amb les actuacions de Pere Navarro trio, Xanguito i el baríton guardonat d'Alaior, Simon Orfila. Els representants del Teatre del Mar premiats han lluït un llaç groc. Un dels moments més aplaudits de la nit ha estat el premi a les Agrupacions de Voluntaris de Protecció Civil amb més d'un centenar de representants que han assisitit a l'acte d'arreu de les Illes.

stats