Societat 28/02/2021

Armengol: "La pandèmia ha revelat les mancances estructurals que pateixen les Illes des de fa dècades"

La presidenta del Govern ha lliurat aquest diumenge els premis Ramon Llull 2021 i la Medalla d'Or de les Illes Balears

Toni Crespí
3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, durant l'entrega de Premis Ramon Llull i Medalles d'Or de les Illes Balears 2021.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presidit aquest diumenge l'acte institucional commemoratiu del Dia de les Illes Balears, en el qual s'han lliurat els premis Ramon Llull 2021 i la Medalla d'Or de la Comunitat Autònoma. En el seu discurs, Armengol ha remarcat que "la pandèmia ha revelat les mancances estructurals que pateixen les Illes des de fa dècades, com l'excessiva dependència d'un sol sector econòmic i el retard acumulat en matèria de tecnologia, recerca i innovació".

"Volem una societat més igualitària i justa, una economia amb ocupació de més qualitat i un model de creixement més respectuós amb el medi ambient", ha dit la cap de l'Executiu. Armengol ha assenyalat també que el covid-19 ha provocat que la pobresa i la desigualtat tornin a aflorar amb rapidesa: "És l'evidència que hem de reforçar l'estat del benestar, redoblar l'aposta per la formació i l'ocupació de qualitat i aprofundir en una economia més redistributiva i més justa", ha advertit la presidenta.

Per altra banda, Armengol ha volgut agrair als sanitaris la seva tasca davant del virus. "Hem perdut moltes vides, però n'heu salvat tantes que la societat mai no podrà agrair-vos la feina que feis. Demostrau cada dia el valor de la sanitat pública". També s'ha recordat dels treballadors essencials i les empreses "que ens han mantingut drets. Ells són el múscul d'aquesta societat resistent i tenaç". Així mateix, ha reclamat "l'ètica per protegir-nos els uns als altres, com han fet milers de professionals, als quals avui retem homenatge".

La presidenta del Govern ha fet una crida a l'esperança i ha apel·lat a la unió de tota la societat balear per sortir com més aviat millor d'aquesta situació de crisi sanitària, econòmica i social. "D'aquesta en sortirem tots junts", ha dit Armengol, que ha afegit que "els nostres projectes tornaran a obrir camí, no serà el virus qui decideixi. Sabem recuperar-nos de qualsevol cop, fins i tot d'una pandèmia. Units, les nostres il·lusions i els nostres somnis es faran realitat. No renunciarem a la prosperitat, la llibertat i la vida".

La presidenta del Govern, Francina Armengol, amb els premiats.

En aquest sentit, la cap de l'Executiu ha demanat un esforç més a tots els illencs. "La derrota del virus només l'aconseguirem amb l'esforç de tots, guiats per treballadors essencials de tots els àmbits, als quals no ens cansarem mai d'aplaudir ni d'agrair la seva dedicació extraordinària", ha apuntat la presidenta.

Armengol ha conclòs la intervenció amb un missatge d'optimisme i amb la fermesa que "el covid-19 no podrà amb tots nosaltres". "El virus no podrà imposar-se, no podrà evitar que l'any vinent, quan tornem aquí i mirem enrere, puguem dir que junts vàrem vèncer el coronavirus. Que junts hem derrotat la malaltia i la desesperança. Que junts reprenem el camí del progrés, la llibertat i la justícia".

Els premiats

L'acte, que ha tingut lloc a l'edifici de la Llonja de Palma, ha estat en homenatge al "coratge, esforç i compromís de persones, sectors i col·lectius de tots els àmbits davant la pandèmia". Els professionals sanitaris han rebut la Medalla d'Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per la seva lluita durant tots aquests mesos. En el discurs, la presidenta del Govern ha reconegut la tasca dels 12 guanyadors dels premis Ramon Llull. Enguany, els premis han estat per a treballadors i serveis essencials que han tingut un paper important durant la pandèmia. S'han concedit guardons al sector educatiu, als professionals i usuaris de residències, a treballadors com caixeres i netejadores i a les empreses de transport i mercaderies. També s'han premiat els serveis socials, el sector primari, els empresaris industrials, els hotels que han allotjat malalts, les gestories i col·legis professionals per l'esforç per tramitar els ERTO i les ajudes a empreses, i el sector cultural.

stats