Betlem
Societat 18/12/2023

ARCA lamenta la "deixadesa" del Consell de Mallorca en la restauració del betlem de la Sang

L'associació ha recordat que les peces del pessebre "tenen un valor incalculable per la seva història i antiguitat"

ARA Balears
2 min
Betlem de la Sang

PalmaARCA ha lamentat la "deixadesa i inoperància" del Consell de Mallorca pel que fa a la restauració del betlem de la Sang. En un comunicat, l'associació ha recordat que les peces del betlem "tenen un valor incalculable per la seva història i antiguitat" i varen ser retirades i emmagatzemades pel Consell durant anys. Aquest fet, segons ARCA, "demostra deixadesa i inoperància", així com "opacitat informativa".

Així mateix, l'associació ha posat de manifest el seu "desencantament" pel fet que la ciutadania "no pugui gaudir del tresor que suposa l'emblemàtic betlem de la Sang". "Una valuosíssima peça del patrimoni religiós de Mallorca pendent de restauració des de fa anys", han afegit.

De fet, ARCA ha fet referència al fet que abans del 2019 es va aprovar el projecte de restauració integral de la capella del pessebre de Jesús, situat a l'església de la Sang, que implicava la restauració de les peces. Així, han subratllat que des de l'associació van sol·licitar al Consell en diferents ocasions la posada en marxa d'aquesta restauració.

"Vists els resultats, només es pot concloure que han estat la deixadesa i la inoperància administratives les causants de la frustració que suposa no poder contemplar aquest magnífic pessebre, precisament l'any en què es compleix el 800è aniversari del primer pessebre a Greccio", han reiterat. Igualment, han recordat que el betlem de la Sang és un Bé d'Interès Cultural (BIC) i que es tracta d'un dels naixements "més antics i importants" d'Europa. La construcció s'atribueix als germans Alamagno l'any 1480 i va arribar a Palma a la dècada de 1530.

Per aquest motiu, ARCA ha demanat als nous responsables "agilitat i eficàcia" en la recuperació de la capella i la restauració del pessebre. Finalment, l'associació ha recordat les rutes guiades que ofereixen pels pessebres de Palma i Sencelles durant aquest mes i principis de gener, amb l'objectiu de "ajudar a la difusió d'aquest patrimoni singular, una manifestació cultural que ja supera el seu significat religiós".

stats