Parcs i jardins
Societat 09/02/2024

Els arbres de la plaça de Llorenç Villalonga "no estan en una situació tan dramàtica", segons un tècnic independent

Els veïns de Canamunt han convocat alguns especialistes per valorar la salut dels bellaombra abans de trobar-se amb l'Ajuntament

3 min
Portada

PalmaLa manca de manteniment adequat durant molts d'anys és, segons un dels experts independents que aquest dijous han visitat la plaça de Llorenç Villalonga de Palma, el motiu principal de l'estat que presenten els arbres bellaombra que Cort vol tallar. L'Associació de Veïns de la Calatrava ha convocat aquest dijous una sèrie d'experts per avaluar de manera objectiva la situació dels cinc arbres que l'Ajuntament vol tomar argumentant que es troben en mal estat i que poden representar un perill per als vianants.

Un dels tècnics, consultat per l'ARA Balears, afirma que la situació dels arbres "no és tan dramàtica com s'ha volgut presentar, però queda clar que hi ha una afectació, que és la mateixa que tenen molts exemplars a diferents indrets de la ciutat". Segons aquest especialista en arbres i jardineria en espais públics, "si s'aplicàs aquest criteri a tot arreu, a Palma s'haurien de talar molts arbres i arbustos". Per aquest motiu, la plataforma veïnal desconfia que la pressa per tomar aquests cinc exemplars no vingui motivada per la seva proximitat amb un hotel de la plaça.

De totes maneres, el tècnic ha volgut fer constar que "alguna intervenció s'hi ha de fer. Es pot optar per escapçar-los una mica i reduir-ne el volum, i, això sí, fer un seguiment molt acurat de la seva evolució. El que no es pot fer és deixar-los així i no fer cap tipus de control", ha advertit. En aquesta línia, ha assegurat que "és una llàstima la manca de dedicació de recursos i personal a la conservació i a nous projectes de sembra i gestió a tota la ciutat. Amb el canvi climàtic i l'increment de les temperatures, ja feim tard. Però es dediquen els recursos a la promoció turística quan el que fa falta és molta més massa vegetal per reduir l'impacte del sol i les altes temperatures", ha criticat.

En tot cas, aquest especialista ha assegurat que el que ha de fer Cort és "demanar-se per què hem arribat fins aquí, amb uns exemplars que són exòtics, molt interessants i bells, amb manca de seguiment i conservació. Passa a molts punts de la ciutat, i no és problema dels que hi treballen, sinó de la manca de mitjans i la manca total i absoluta d'un projecte valent i compromès com ja tenen altres capitals", afirma.

Es podrien estudiar alternatives

L'Associació de Veïns de Canamunt ja ha criticat, juntament amb altres col·lectius com Palma XXI, que es talin cinc bellaombres quan es poden estudiar altres alternatives que no posin fi a la vida d'exemplars que ja formen part del paisatge de la plaça de Llorenç Villalonga. El mateix dia que es veïns es concentraren per evitar l'acció de Cort, el jutjat contenciós administratiu de Palma va decretar la suspensió cautelaríssima de l'actuació a instàncies de l'Associació Balear de l'Arbre. L'Ajuntament va remetre les seves al·legacions al jutjat, argumentant que el mal estat dels arbres pot esdevenir un perill per als transeünts.

"Amb aquest argument, se'n podrien tallar molts", afirma el tècnic que ha estudiat el cas a petició dels veïns. Si bé aquest especialista admet que "és normal que els tècnics municipals es vulguin cobrir, perquè si passa qualsevol cosa no en volen tenir la responsabilitat, i és lògic. Ara bé, hi insistesc, s'ha arribat fins aquí per una manca de manteniment adequat, de conservació i per manca total de projecte", ha lamentat. De moment, Cort ha promès que es trobarà amb els veïns i entitats implicades en la conservació del patrimoni natural de la ciutat abans de fer cap passa.

stats