Societat 16/03/2022

Aproven el pla d'acció per preservar i fomentar les varietats locals de les Balears

Consta de quatre eixos basats en la conservació i recuperació, la comercialització, la promoció i la recerca

ARA Balears
2 min
El pla s'ha aprovat per un valor de poc més de 3.000.000 euros.

PalmaLa Comissió de Varietats Locals de les Balears, que està integrada per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, els consells insulars, els representants de les entitats que treballen amb varietats locals, les organitzacions agràries i la UIB, ha aprovat el pla d'acció per a la biodiversitat cultivada. El pla, que té un valor de 3.087.000 euros, es divideix en quatre eixos principals: la recuperació i conservació de les varietats locals, la comercialització, la promoció i la recerca.

Es tracta d'un conjunt de mesures a desenvolupar fins al 2027 amb l'objectiu d'impulsar i fomentar les varietats locals a les Illes. El Govern ha explicat que els models agrícoles moderns han conduït, entre altres conseqüències, a simplificar els agrosistemes i a reduir-ne la biodiversitat, tant de l'entorn agrícola com silvestre. Malgrat tot, les Balears tenen una biodiversitat molt rica que s'ha de preservar.

Segons el president de la comissió, el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, "les Balears, pel seu caràcter insular, la diversitat de climes i terres, i la valuosa cultura pagesa que encara està arrelada han generat un ventall ampli de varietats locals, amb la conservació tant de llavors com de material de propagació, que hem de preservar".

Així, l'eix de la recuperació preveu actuacions de prospecció, regeneració i multiplicació de recursos fitogenètics, així com fer un inventari de la biodiversitat agrícola de cada illa. Per altra banda, amb la comercialització, el pla preveu la inscripció de varietats al Registre de Varietats, així com avaluar la comercialització de material vegetal i producte final.

Pel que fa a la promoció i difusió, es preveu la divulgació de les varietats dins l'àmbit agroalimentari amb la creació d'un mapa de projectes dels diferents actors implicats i crear un distintiu diferent per identificar les varietats locals. Finalment, l'eix de recerca té l'objectiu d'impulsar projectes d'investigació amb la integració dels pagesos i organitzacions.

stats