Cas Koldo
Societat 17/05/2024

Apartar les mascaretes d'acord amb els informes del Centre Nacional de Protecció va ser un error, segons un pèrit

Així ho ha defensat el pèrit expert en regulació en productes farmacèutics Arturo Molina Miranda

ARA Balears
2 min
L'expert en regulació de productes farmacèutics, Arturo Molina

PalmaEl pèrit expert en regulació de productes farmacèutics Arturo Molina Miranda ha assegurat, durant la seva compareixença del Parlament de les Illes Balears, que apartar les mascaretes d'acord amb els informes del Centre Nacional de Protecció va ser un error. Molina es justifica assegurant que el centre es va basar en normatives diferents a les quals regien les mascaretes que es van enviar a analitzar per prendre la decisió, i això va provocar l'errada.

D'altra banda, ha negat que les mascaretes fossin falses o no complissin amb el propòsit pel qual s'havien comprat. "Són KN95 i compleixen amb el que diuen les KN95. El Govern va comprar KN95 i li van donar KN95". A més, ha recordat que en aquell moment la quantitat de FFP2 al mercat era "molt petita" i que la Unió Europea va assegurar que les KN95 oferien el mateix servei. En aquest sentit, però, el pèrit ha detallat que aquests dos productes "són equivalents, però no iguals".

Amb tot, ha remarcat que és "obvi" que les mascaretes de protecció individual sempre han estat molt més cares que les mascaretes quirúrgiques i és "poc raonable" que es volguessin permutar les característiques dels productes. "És com comprar pomes i després posar al costat la foto d'una pera i dir que són iguals. Que totes dues són verdes, blanques per dins i amb llavors, però la foto serà diferent", ha posat com a exemple.

En resposta a la pregunta del portaveu del PSIB a la comissió Iago Negueruela, Molina ha defensat que la feina del Centre de Prevenció va ser "correcte i fiable", encara que ha insistit que les seves conclusions van ser d'acord amb les normatives diferents: l'europea per a les FFP2, i xinesa, per a les KN95. D'altra banda, a resposta del portaveu del PP José Luis Mateo ha negat que la decisió de l'anterior Executiu d'emmagatzemar les mascaretes.

La comissió de recerca del Parlament balear sobre la compra de material sanitari durant la pandèmia continuarà aquest divendres amb quatre compareixences de perfil essencialment tècnic: un pèrit, un inspector, una treballadora de l'IB-Salut i el representant duaner que va intervenir en l'adquisició a Solucions de Gestió.

stats