A anys llum de la República?

Sembla a anys llum, però només fa vuitanta-set anys es va proclamar la Segona República a Espanya. Una forma de govern marcada per uns valors concrets que emanen directament dels il·lustrats, del Segle de les Llums: llibertat, igualtat, laïcitat, justícia social... Una agenda de canvis estructurals necessaris que anaven molt més enllà de canviar un cap d’Estat hereditari per un d’escollit democràticament. Una República i uns valors arrabassats per un cop d’Estat feixista i un règim que, oh sorpresa!, fou permès i alimentat per les democràcies occidentals durant gairebé quaranta anys (tal com fa Espanya, per cert, amb el règim saudita, per posar-ne només un exemple), que el varen protegir fins a la mort del dictador per a després dissenyar-ne un de nou que perllongués els privilegis d’uns pocs per altres mitjans.

Sembla a anys llum, però només fa quaranta anys que es va encetar una Constitució que ha envellit molt malament la darrera dècada. O potser els qui han envellit malament han estat els encarregats d’aplicar-la i gestionar-la?

Els valors republicans són un referent moral i polític per a fer front a les misèries evidents del règim de la Transició: els abusos i absurds d’una monarquia hereditària, la pervivència de tics franquistes en algunes institucions de l’Estat, la preeminència econòmica de les grans fortunes gestades durant el franquisme, la connivència no dissimulada de l’Estat amb la institució eclesiàstica, la temptació centralista, la sensació embafadora de viure en una democràcia tutelada...

I tot plegat, enfangat en una espiral de corrupció i opacitat i una sensació d’impunitat que ha posat la democràcia a una passa de l’abisme de l’autoritarisme democràtic. No, no és un oxímoron. O almenys no ho és més que “monarquia parlamentària”.

Per fer front a aquesta deriva cal, més que mai, acudir al passat. No és una contradicció. La Memòria Històrica és una bona eina en favor de la Democràcia. La justa recuperació del record de la Segona República, dels valors republicans i dels qui per ella patiren la mort, la presó o l’exili ens marca el camí per a reivindicar una Democràcia més justa, més digna, més universal. I per això mateix és tan important la tasca de recuperació de la Memòria de tants investigadors, d’associacions com Memòria de Mallorca i Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera, i el compromís d’institucions públiques, com ara el Govern balear. Per això és una tasca denigrada i obstaculitzada per aquells a qui ja els va bé que res canviï, pels qui temen perdre els seus privilegis (privilegis de classe, evidentment).

Els valors republicans són universals. Cal, però, mantenir-los vigents i a la vista, perquè són necessaris en tota lluita justa.

Sembla a anys llum, però la Tercera República...

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF