ESPAI NATURAL
Societat 08/11/2015

20 anys de lluita entre promotors i conservacionistes

Ara Balears
2 min
Son Bosc espera la darrera sentència

Es constitueix Golf Playa de Muro SA, amb la participació de Cesgarden, de Miquel Ramis Puigròs; Grupotel, de l’exbatle de Muro Miquel Ramis Martorell, i la Compañía Agropecuaria de Calvià, darrere la qual hi ha com a accionista la poderosa companyia hotelera Iberostar, de Miquel Fluxà.

La societat Golf Playa de Muro SA sol·licità els permisos a l’Ajuntament de Muro i al Consell de Mallorca per obtenir l’interès general per construir un camp de golf a la finca de Son Bosc, uns terrenys devora l’Albufera. La Comissió Insular d’Urbanisme denegà el 1999 la declaració d’interès general.

La consellera de Medi Ambient del Govern del primer Pacte de Progrés, Margalida Rosselló, impulsà la incorporació de Son Bosc dins el Parc Natural de l’Albufera. Es féu mitjançant el Decret 52/2003, de 16 de maig. Era la recta final de la legislatura i dies després Jaume Matas guanyava les eleccions.

L’Ajuntament de Muro i un grup d’hotelers van recórrer el Decret 52/2003 i el Consell de Govern del 30 de gener de 2004, presidit per Jaume Matas i amb Jaume Font de conseller, acceptà el recurs i va anul·lar el decret d’ampliació del Parc Natural. Son Bosc tornava a estar a mercè dels interessos urbanístics.

El 22 de desembre de 2006, la Comissió Insular d’Urbanisme acorda concedir l’interès general de les obres i instal·lacions del camp de golf. Es donà resposta així a una sentència de 2003 confirmada pel TSJIB el 2004 que estimava el recurs dels promotors contra la primera denegació de l’interès general.

El vots d’UM, a l’equip de govern, i de CDM-PP, a l’oposició, s’ajuntaren per concedir la llicència del golf de Son Bosc. En un ple convuls, el batle d’UM Jaume Perelló ‘Butxet’, va cessar els socis de govern de PSIB i Entesa. El GOB, el PSM i el grup socialista del Consell recorren judicialment la llicència.

La consellera insular de Territori, Maria Lluïsa Dubon, i la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, reculen de la idea inicial d’impugnar la llicència del camp de golf de Son Bosc. Les pressions d’UM dins el segon Pacte de centreesquerra s’haurien fet valer.

El 9 de juliol el Consell de Govern acorda iniciar el procediment d’ampliació de la ZEPA de l’Albufera per incloure-hi Son Bosc. El 27 de juliol el Parlament aprova amb els vots del PP i UM la Llei 9/2010 de declaració d’interès autonòmic de la construcció del camp de golf de Son Bosc.

El 9 d’agost els promotors inicien les obres dins ZEPA. L’endemà, el director general de Biodiversitat [l’actual conseller] ordena la paralització cautelar de les obres i obre un expedient als promotors. Dia 14 i 15, els promotors desobeeixen l’ordre i mouen terra dins ZEPA. La Guàrdia Civil hi ha d’intervenir.

El Consell de Govern aprova l’ampliació de la ZEPA que inclou Son Bosc. Es fa cas així de la recomanació feta per una missió d’assessorament del Conveni Ramsar, un acord internacional de zones humides, que el setembre de 2010 havia visitat Son Bosc i havia fet un contundent informe de protecció.

stats