Els anticossos contra el covid duren almenys set mesos

El nombre es manté estable o fins i tot augmenta després d'aquest període, segons un estudi

ARA
1 min
El funcionament del sistema immunitari depèn en gran mesura de la microbiota. A la imatge, anticossos atacant un virus a prop d’una cèl·lula.

BarcelonaSet mesos després d’infectar-se, una persona conserva el mateix nivell d'anticossos contra el covid, o fins i tot més. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) –centre impulsat per la Fundació La Caixa–, amb la col·laboració de l’Hospital Clínic de Barcelona. Els investigadors van analitzar, entre el març i l'octubre del 2020, les mostres de 578 professionals sanitaris, mesurant el nivell i tipus d’anticossos (IgA, IgM o IgG) enfront de sis antígens diferents del covid. 

Els resultats indiquen que els anticossos IgG (inclosos els anticossos neutralitzadors) es van mantenir estables al llarg de set mesos, cosa que confirma altres estudis recents. “De manera sorprenent, en el 75% de les persones es va veure fins i tot un augment d'anticossos IgG anti-Spike a partir dels cinc mesos, sense cap evidència que haguessin estat reexposades al virus”, destaca la coautora sènior del treball, Gemma Moncunill, que afegeix que no es van constatar reinfeccions entre el cohort de sanitaris que van estudiar. 

Paral·lelament, van analitzar la presència d’anticossos contra els quatre coronavirus que causen el refredat comú. Els investigadors apunten que aquests anticossos podrien conferir una protecció creuada contra la infecció o la malaltia de covid. “La protecció creuada no s’ha confirmat, però podria ajudar a explicar la susceptibilitat tan diferent de la població a la malaltia”, apunta la investigadora d’ISGlobal Carlota Dobaño, que ha liderat la investigació.

stats