Societat 19/08/2016

El vuitè aniversari de l'accident de Spanair, marcat pels tribunals

Una sentència de l'Audiència de Barcelona incrementa la indemnització a una de les famílies i descarta el barem de trànsit

Efe
2 min
Familiars de les víctimes, en el monument que homenatge els morts en l'accident d'Spanair, a l'aeroport de Barajas / EFE

MadridEls familiars de les víctimes de l'accident de Spanair recordaran avui i demà a les Canàries i a l'aeroport de Barajas de Madrid el vuitè aniversari de la tragèdia. Enguany l'efemèride està marcada per una recent sentència de l'Audiència de Barcelona que dóna la raó a un dels afectats i ordena incrementar la indemnització, prescindint del barem dels accidents de trànsit que s'havia fet servir fins ara.

Aquest dissabte es compleixen vuit anys de l'accident en el qual van morir 154 persones i 18 van resultar ferides. Aquesta setmana s'ha sabut que l'Audiència de Barcelona ha dictat una sentència que dóna parcialment la raó als pares i la germana d'una de les víctimes i eleva la seva indemnització als 235.632 euros, enfront els 148.990 que s'havien establert inicialment.

El tribunal rebutja que s'utilitzi el barem dels accidents de trànsit per calcular la indemnització, que és el que s'havia fet servir fins ara –s'ha aplicat en una quinzena de sentències i coincideix amb la doctrina del Suprem–. L'Audiència de Barcelona es decanta pel reglament europeu. També assenyala la seva "preocupació per la inseguretat jurídica" de les víctimes pel fet que la legislació espanyola no compti amb cap criteri per a aquest tipus d'accidents.

Igual que altres anys, l'Associació d'Afectats del Vol KJ5022 realitzarà aquest dissabte a les 11 del matí una ofrena floral al Parc Joan Carles I de Madrid, davant del monument que recorda les víctimes. Després visitaran la placa instal·lada en la Terminal 2 i el punt on es va estavellar l'avió.

A Gran Canària –d'on eren també algunes de les víctimes– l'homenatge a les víctimes es combinarà amb la denúncia per les mancances de seguretat en el transport aeri, que els afectats asseguren que continuen existint. S'han programat actes al monument de 'Luces' de la platja de Las Canteras i a la plaça de la Memoria de Las Palmas de Gran Canaria.

stats