Societat 23/09/2020

Angelica Pastor es defensa de la querella per revelació de secrets: "Vam rebre instruccions del jutjat"

L'actual regidora d'Infraestructures i Accessibilitat ha declarat aquest dimecres a l'avinguda d'Alemanya per l'acusació d'un policia local de Palma

Alba Tarragó
3 min
Angelica Pastor a la sortida dels jutjats d'Avinguda Alemanya de Palma

PalmaAngelica Pastor, actual regidora d'Infraestructures i Accessibilitat i de Seguretat Ciutadana fins al 2019, ha acudit aquest dimecres a declarar als jutjats de l'avinguda d'Alemanya per una querella criminal interposada contra ella per revelació de secrets. El Jutjat d'instrucció 12, que ha citat l'edil, va emetre el 26 de juny una interlocutòria en què admetia a tràmit la querella d'un policia local de Palma contra Pastor. L'agent municipal va al·legar que havien transmès al jutjat informació sobre una diagnosi mèdica i dades personals seves.

Segons la querella, el policia –que està investigat des del febrer del 2016– va rebre la baixa mèdica de la seva doctora de capçalera el 10 de febrer de 2016 i, tal com recull el plet, Pastor va transcriure el contingut del document mèdic "sense l'expressa autorització ni consentiment del querellant". Sobre aquest tema, Angelica Pastor ha manifestat en una declaració de prop de 15 minuts que van "rebre instruccions dels jutjats perquè remetessin qualsevol document que tingués per objecte qualsevol incidència relacionada amb agents de la Policial Local dels que estiguessin relacionats amb la macrocausa" [del cas Cursach].

Però les seves explicacions han anat més enllà. Segons la declaració per escrit a la qual ha tingut accés l'ARA Balears, la regidora ha arribat a afirmar que el jutjat va sol·licitar a l'àrea de Seguretat Ciutadana que remetessin els esmentats documents "i en especial" del policia local que ara l'ha denunciat per revelació de secrets.

L'edil ha assegurat, a més, que a la seva àrea rebien "interlocutòries de mesures cautelars que afectaven agents de la Policia Local". Era d'aquesta manera que "coneixien quins estaven afectes o no, tenint en coneixement que el cas estava sota secret de sumari".

Segons la querella, l'agent va rebre la baixa mèdica per "reacció aguda a l'estrès" dos dies després d'obrir-se la investigació sobre ell, va denunciar el 24 de febrer de 2020 els efectes que va tenir en la seva salut el fet que "les parts personades" en el mateix cas "tinguessin accés a la seva diagnosi mèdica". En total, el nombre de persones que estimen que hi tingueren accés de manera oficial va ser de gairebé 400.

El plet defensa que la "il·legítima intromissió en la seva intimitat, sens dubte, va contribuir en aquell moment a un empitjorament del seu estat", de manera que hagué d'allargar la baixa fins dia 10 de gener de 2017. Per tal d'evitar la propagació de la informació personal, exposa el document, "s'haurien d'haver pres les pertinents mesures per salvaguardar la intimitat", com ara "remetre l'informe mèdic en un sobre tancat al jutjat instructor i no transcriure'l".

Persecució al jutjat

A la sortida de la seva declaració aquest dimecres, Angelica Pastor ha intentat evitar els periodistes i fotògrafs que l'esperaven i ha arribat a provocar una persecució per les escales dels jutjats. L'entrada, de fet, l'ha feta per la porta de darrere per evitar ser fotografiada.

En intentar fugir per la mateixa porta posterior, els mitjans l'han seguida per les escales i, una vegada al soterrani i seguida pel seu advocat, ha exclamat que no volia cap foto i s'han mantingut a l'interior de l'establiment, on no està permès fer ús de les càmeres sense autorització. A continuació, ha tornat a pujar per sortir per la porta principal al crit d'"això és assetjament", mentre el seu lletrat també advertia que els periodistes estaven "assetjant" la seva clienta.

Després d'uns minuts d'enfrontament amb un fotògraf al hall dels jutjats, Pastor finalment ha sortit de l'edifici. "Si em telefones, jo et deix fer-me una foto, ho saps", ha advertit la regidora al fotògraf tot just abans de partir del lloc.

stats