EXPLOTACIÓ SEXUAL
Societat 21/02/2020

Andreu Alcover, sobre la comissió d’experts: “No sé de qui va sortir la idea”

El portaveu del PSIB en el Consell de Mallorca nega pressions dels socialistes per evitar una comissió d’investigació sobre el cas de prostitució de menors tutelades

Maria Llull
2 min
Andreu Alcover, sobre la comissió d’experts: “No sé 
 De qui va sortir la idea”

PalmaEl portaveu del PSIB en el Consell de Mallorca, Andreu Alcover, nega que el seu partit hagi estat l’artífex de la comissió d’experts sobre l’escàndol de prostitució de menors tutelats per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), com assenyalen fonts del Pacte. També rebutja que els socialistes hagin pressionat per tal d’evitar una comissió d’investigació sobre el cas. “No sé de qui ha sortit la idea”, respon Alcover a la pregunta sobre qui va posar damunt la taula per primera vegada la possibilitat de fer una comissió d’experts. El portaveu socialista recorda que, malgrat que “des del primer moment es va dir que s’havia d’investigar, no es va especificar la forma que havia de tenir”. Cal recordar que Alcover es va mostrar públicament a favor d’una comissió d’investigació el 16 de gener, però amb condicions. “No ha de ser només del 2019, sinó que ha d’arribar a l’arrel del problema”, va dir. També va indicar que no havia “d’interferir” en les actuacions de la Fiscalia i que s’havien de preservar “els drets dels menors tutelats”.

Fonts de MÉS han explicat a l’ARA Balears que, en el moment que Alcover va fer aquestes declaracions, ja hi havia hagut diàleg entre els socis del Pacte per dur a terme una comissió d’investigació. Però el posicionament del PSIB va canviar “una setmana abans de la roda de premsa” del 10 de febrer, en la qual Alcover va anunciar la proposta d’obrir una comissió d’experts, acompanyat pel portaveu de MÉS en el Consell, Guillem Balboa, i la portaveu d’Unides Podem, Magdalena Gelabert. “Nosaltres ens hi vàrem negar fins al darrer moment”, apunten.

Les pressions de MÉS varen fer possible una mena de fórmula mixta, ja que la comissió d’experts podrà demanar la compareixença de qualsevol persona que consideri oportuna, inclosos els càrrecs polítics i responsables de l’IMAS. Fonts dels ecosobiranistes assenyalen que varen “negociar fins a l’extremunció que comparegués qualsevol”. Alcover també nega que es tractàs d’una negociació complicada, encara que reconeix que “és cert que vàrem ficar això en el darrer moment”.

En el cas de Podem, el posicionament sobre la millor opció per investigar el cas de l’explotació sexual de menors tutelats no va ser tan marcat. Però el partit morat no va posar cap impediment per obrir una comissió d’investigació. “És normal dir que sí a les comissions d’investigació i en el Consell es podria haver fet, però ens varen informar que els anava millor d’experts”, assenyalen fonts de Podem en referència al PSIB. Així i tot, a la formació morada va estranyar un altre moviment dels socialistes: després que el PSIB sol·licitàs la compareixença del president de l’IMAS, Javier de Juan, davant el Parlament, els mateixos socialistes varen retirar la seva petició el 28 de gener.

Malgrat el malestar entre els ecosobiranistes, agreujat per la pressió que ha rebut la consellera d’Afers Socials del Govern, Fina Santiago, MÉS assegura que ara se centrarà a pensar “quins càrrecs” proposarà perquè compareguin davant la comissió d’experts. “Nosaltres hem donat la cara on s’havia de donar”, sentencien.

stats