Societat 21/01/2019

Una anàlisi de sang pot detectar els danys cerebrals de l'Alzheimer abans dels primers símptomes

El nivell de neurofilaments en sang indica la probabilitat de manifestar la malaltia

Efe
2 min
Ja se sap com obtenir un retrat robot a partir d’una gota de sang

BarcelonaUna simple anàlisi de sang permet detectar el dany cerebral causat per l'Alzheimer molt abans que apareguin els seus primers símptomes clínics de la malaltia, entre els quals hi ha la pèrdua de memòria, segons un estudi d'investigadors alemanys i nord-americans publicat avui a 'Nature Medicine'.

"La falta d'un tractament eficaç contra la malaltia es deu en bona part al fet que les teràpies actuals comencen massa tard", va explicar Mathias Jucker, investigador del Centre Alemany per a les Malalties Neurodegeneratives (DZNE). L'objectiu de la recerca era adoptar un enfocament diferent al de treballs previs per d'observar "la mort de les neurones".

Quan les neurones cerebrals es fan malbé o moren, el seu neurofilament intern passa pel cervell i s'acaba filtrant al torrent sanguini. D'aquesta manera, l'equip dirigit per Jucker, en col·laboració amb l'Escola de Medicina de la Universitat de Washington a Saint Louis, va estudiar si els alts nivells en sang d'aquest neurofilament reflecteixen danys neurològics.

Els científics van analitzar mostres de més de 400 d'individus de famílies amb vinculació genètica a l'Alzheimer i van observar que els nivells de neurofilament eren més alts en les persones que manifesten la malaltia.

Segons Jucker, amb el seguiment d'aquests casos van poder "predir la pèrdua de massa cerebral i els canvis cognitius" que van tenir lloc anys després. A través d'escànners cerebrals i proves cognitives, els investigadors van comprovar que aquells amb més augments en els nivells de neurofilaments tenien més probabilitats de mostrar signes de la malaltia.

De moment, abans que la prova pugui ser emprada en pacients amb Alzheimer o altres afectacions neurodegeneratives, els investigadors han de determinar quin és el llindar mínim en els nivells de neurofilaments i amb quina rapidesa ha d'augmentar per passar a ser un motiu de preocupació.

stats