Societat 25/10/2023

Queden set places de docents sense cobrir als centres educatius públics de les Balears

Corresponen a les especialitats d'Informàtica, Instal·lacions Electrotècniques, Navegació i Instal·lacions Marines i Sistemes Electrotècnics i Automàtics

2 min
Una aula de les Illes en una imatge d'arxiu.

PalmaUn mes i mig després d'haver començat el curs escolar 2023-2024, el nombre de places de docents que queden sense cobrir s'ha reduït a la mínima expressió. Segons informa la Conselleria d'Educació i Universitats, ara n'hi ha set de lliures que corresponen a les especialitats d'Informàtica, Instal·lacions Electrotècniques, Navegació i Instal·lacions Marines i Sistemes Electrotècnics i Automàtics. La majoria, per tant, són de matèries de Formació Professional. Pel que fa a aquestes xifres, fonts de la Conselleria asseguren que "s'ha fet feina per cobrir les places vacants al més aviat possible".

El curs escolar va començar amb 238 places sense cobrir i 146 vacants. D'aquestes darreres, 59 eren a Mallorca; 22 a Menorca; 53 a Eivissa i 12 a Formentera. Les dades les va aportar el conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, durant la seva visita al Centre d'Educació Especial de Son Ferriol el primer dia de curs.

Una problemàtica que es va consolidant

En relació amb aquesta problemàtica, que comença a ser habitual a les Balears, cal tenir present que té diverses causes. En primer lloc, el fet que, en ser illes, molts professionals no es volen desplaçar, a causa dels costos que suposa, tant econòmics com familiars, així com que els experts de certes disciplines opten per altres sortides laborals més ben remunerades.

Precisament, l'ARA Balears va reflectir la realitat amb què es troben molts docents desplaçats a Eivissa, on els problemes d'habitatge són tals que es veuen obligats a viure a hotels, o fins i tot al cotxe. En aquest sentit, en diverses ocasions el conseller d'Educació i Formació Professional ha anunciat que s'estudia la creació d'un complement econòmic, especialment ideat per donar resposta a la manca d'interessats en ser destinats a les Illes Pitiüses.

Per altra banda, actualment ja s'està començant a jubilar la generació de docents boomers, sense que, en alguns casos, hi hagi relleu professional entre les noves fornades de docents. Lluís Segura, de l'STEI, va explicar que, per enfrontar la situació de places buides, "s'ha d'autoritzar els especialistes i flexibilitzar els requisits, encara que sigui per un any". "Per exemple, permetre que una persona que sigui graduada en Filologia Hispànica i tingui el C2 de català pugui impartir classes de català".

stats