Societat 24/09/2021

Alliberen 15 tortugues marines al Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera

Els exemplars provenen d’un niu que es va detectar la nit del 14 de juliol del 2020 a la platja de Cala Nova

ARA Balears
3 min
Un dels exemplars de tortuga marina que s'han alliberat.

PalmaEl Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera ha estat el lloc que s'ha escollit per alliberar aquest divendres 15 tortugues marines (Caretta caretta) nascudes a l'illa eivissenca el setembre de 2020. En concret, segons ha explicat la Conselleria de Medi Ambient en un comunicat, l'alliberament s'ha dut a terme a la platja d'Es Cavallet i hi ha estat present el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas.

Mas ha agraït "l'esforç i la dedicació del personal tècnic, tant de la Conselleria com de les entitats col·laboradores, que estan consolidant un equip de feina excepcional i en formació contínua que està resolent amb solvència un repte mediambiental que ens ha sobrevingut els darrers anys". El director general també ha destacat "l'entrega i el compromís dels voluntaris que han estat vitals per a poder custodiar el niu amb les condicions adients perquè els ous prosperassin".

Els exemplars que han alliberat provenen d’un niu que es va detectar la nit del 14 de juliol del 2020 a la platja de Cala Nova, després que un ciutadà alertàs de la presència d’una femella de tortuga marina a l’arena. Una vegada localitzat el niu, amb un centenar d’ous, es va decidir traslladar-lo i enterrar-ne 76 a la platja d’Es Cavallet, seguint les recomanacions dels experts i amb l’objectiu de millorar les possibilitats de desenvolupament dels ous.

Tres voluntàries amb un dels exemplars.
El director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, i altres representants amb els exemplars alliberats.

Per a la protecció i vigilància del niu es va protegir la zona amb pals de fusta i reixetes i es va mantenir vigilat a l’espera de l’eclosió amb l’ajuda imprescindible d’un equip de voluntaris. Per altra banda, 24 ous es van transportar dins una incubadora i es van mantenir a les instal·lacions del Consorci per a la Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) a Mallorca fins la seva eclosió. El mes de setembre nasqueren un total de 17 tortugues de les quals n’han sobreviscut 16 després de passar un any en un medi artificial controlat dins del projecte de Head-starting.

Els exemplars van ser repartits i criats en les diferents instal·lacions dels centres col·laboradors: el Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA), l’Aquari de Sevilla (gestionat per la Fundació Azul Marino), l’Oceanogràfic de València, Marineland i el Centre d’Interpretació del Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera. Tot el procediment ha estat coordinat per part del COFIB, organisme que pertany a la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

Els exemplars alliberats superen els 2000 grams, talla que maximitza les seves possibilitats de supervivència respecte a l’1% de les probabilitats que tenen els nounats d’arribar a l’edat adulta de forma natural. Abans d'alliberar-les, han agafat algunes mostres per a diferents estudis i s'ha establert que hi havia 14 mascles i 2 femelles. Aquesta dada és molt rellevant, ja que el sexe de les tortugues es decideix segons la temperatura d’incubació dels ous.

Mas ha recordat que l’arribada de tortugues marines a les Illes Balears per a pondre ous és un fenomen recent que es vincula a l’escalfament global de la Mediterrània i, per tant, "és un repte més de l’emergència climàtica que vivim perquè es tracta d’una espècie marina protegida". A diferència de l’estiu passat, on hi va haver tres postes de tortugues marines a les Balears, enguany només s’ha detectat un intent de nidificació a la platja de Migjorn a Formentera, on la femella finalment no va posar els ous. Tot i així, aquesta temporada de 2021 s’han detectat cinc nius a Catalunya i un altre a Andalusia.

stats