Successos

Alliberades 41 dones que eren explotades sexualment des d'un 'call center' de Figueres

La policia deté deu membres d'una xarxa internacional que movia freqüentment les víctimes de ciutat per amagar-se

Ara
2 min
Un agent de la Policia Nacional

BarcelonaLes obligaven a mantenir relacions sexuals i pocs dies després les traslladaven a una altra ciutat per impedir-los qualsevol oportunitat de sortir de la xarxa de tràfic de persones. Els proxenetes decidien qui, on i com s'oferien els serveis sexuals, però, per guardar-se les espatlles, tota la gestió es feia de manera descentralitzada: els contactes amb clients es feien des de dos call centers a Figueres i en una població d'Itàlia; la publicitat dels serveis a internet, des de la República Dominicana; i la recaptació econòmica, la retenció de les dones i el lloguer d'habitacions, a França. El model, conegut com a sex tour, els ha funcionat durant mesos. Fins ara. La Policia Nacional, que ha treballat coordinadament amb els cossos de seguretat francesos, italians i dominicans, ha informat aquest divendres del desmantellament d'aquest grup criminal i l'alliberament de 41 dones que eren explotades sexualment.

La policia ha detingut deu persones: quatre a França, tres a Figueres, dues a la República Dominicana i una a Itàlia pels delictes de tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, pertinença a organització criminal, prostitució i blanqueig de capitals. L'entramat tenia dues bases logístiques, anomenades call center, a Figueres i al municipi italià de Rho. Des d'aquí, els membres de la banda publicaven anuncis sexuals, gestionaven les trucades dels clients i concertaven les cites sexuals, així com les reserves dels bitllets de tren per als desplaçaments de les víctimes i els apartaments en els quals s'exercia la prostitució. Els proxenetes simulaven ser les dones que proporcionarien els serveis sexuals i concertaven les trobades amb els clients.

Model del turisme sexual

L'organització va establir una tercera seu logística a la República Dominicana, des d'on es gestionaven els anuncis de prostitució en pàgines web, les trucades a clients i el desplaçament de les víctimes a les noves ciutats, que feien cada pocs dies seguint el model del turisme sexual. Aquest sistema dificulta la detecció de l'activitat criminal, ja que són les dones explotades les que es mouen pel territori i sense quedar-se gaire temps a cap ciutat. Els integrants de l'entramat, a més, recaptaven els diners que obtenien les víctimes i es desplaçaven a França per recollir l'efectiu, tot i que també es feia a través de transferències. Des de França, es tornava a remetre a República Dominicana.

L'operació va començar arran del descobriment d'anuncis de serveis sexuals en pàgines web franceses gestionades des d'Espanya. L'organització comptava amb membres a França que facilitaven les habitacions on explotaven les dones. Els propietaris dels immobles on eren traslladades sabien que s'hi exercia la prostitució i, fins i tot, participaven en la publicitat dels serveis sexuals.

A banda de les detencions, la policia ha fet 20 entrades i registres: 14 a França, tres a Figueres, dos a Itàlia, i un a la República Dominicana. A més, s'han intervingut dos vehicles d'alta gamma, més de 70.000 euros en efectiu, 100 telèfons mòbils, joies, rellotges i documentació relacionada amb la investigació.

stats