Explotació sexual
Societat 09/03/2024

Alliberades 13 esclaves sexuals a Palma que varen ser captades amb una aplicació de mòbil

La Policia Nacional ha arrestat 17 persones de la xarxa criminal que les explotaven a Madrid, Palma, Barcelona i Polònia

ARA Balears
2 min
La policia ha entrat amb un ariet en un dels domicilis.

PalmaLa Policia Nacional ha alliberat 13 esclaves sexuals a Palma. La investigació, que ha rebut la col·laboració d'Europol, ha desmantellat una organització criminal que es lucrava amb l'explotació de les víctimes i la venda d'estimulants sexuals per incrementar-ne els beneficis econòmics. Els implicats captaven les dones mitjançant una aplicació de missatgeria instantània i feien servir diferents webs de contactes per publicitar els serveis. Han estat arrestades 17 persones a Madrid, Palma, Barcelona i Polònia.

Desmantellada una organització criminal que es lucrava amb l'explotació sexual de les víctimes i la venda d'estimulants sexuals

Segons ha informat la policia, l'entramat els imposava un règim d'esclavitud. Obligava les víctimes a estar sempre disponibles i en vigilaven l'activitat constantment. A més, les dones havien de fer serveis d'escort. Per això, els membres de la xarxa les traslladaven i les controlaven en tot moment a través de càmeres de vigilància.

L'organització captava les víctimes al seu país d'origen, la Xina, a través de compatriotes. Els oferien viatjar a Europa i els cobraven uns 15.000 euros en concepte de despeses de viatge que havien d'abonar a la persona que les rebia a Polònia. De vegades, aquesta mateixa persona els obligava a pagar 400 euros al mes addicionals en concepte de despeses de seguretat social, atesa la suposada ocupació que els oferien en aquest país.

Contractes de feina fraudulents

L'entramat aportava contractes de feina fraudulents amb intenció de tramitar els visats perquè les víctimes entrassin a l'espai Schengen de manera irregular. Un cop a Polònia, traslladaven les víctimes a Mallorca sota el pretext d'una suposada feina. Es trobaven en situació de precarietat econòmica i els prometien que podrien guanyar molts de doblers. La realitat era una altra: quan arribaven a Palma, eren traslladades a pisos, on eren obligades a exercir la prostitució per pagar el deute que havien contret. A Mallorca les víctimes estaven en situació irregular. Això, unit al desconeixement de l'idioma, n'incrementava la dependència. De fet, les dones esclavitzades no eren qui atenien els clients en els primers contactes, sinó que eren els membres de la banda els qui concertaven les trobades sexuals.

Els integrants de l'organització desenvolupaven l'activitat essencialment a Palma. La responsable principal disposava d'una xarxa d'implicades que controlaven els serveis sexuals i recaptaven els beneficis de l'explotació sexual. Les víctimes havien d'estar disponibles les 24 hores del dia i els set dies de la setmana i no podien rebutjar cap client. Obtenien com a màxim la meitat dels beneficis de la seva explotació i gairebé no podien sortir de l'habitatge per no aixecar sospites entre els veïns de l'edifici.

Vigoritzants sexuals

D'altra banda, els integrants de la xarxa criminal es lucraven també amb la venda de vigoritzants sexuals. La intenció era que els serveis tinguessin més durada i reportassin encara més beneficis. Canalitzaven aquests guanys a través d'una empresa d'hostaleria, propietat de la principal responsable de l'organització. Mitjançant aquesta empresa, mantenien una aparença legal que justificava els beneficis de l'explotació sexual.

La investigació ha culminat amb l'alliberament de 13 víctimes a Palma i 17 detinguts a Madrid, Palma, Barcelona, i un d'ells a Polònia com a presumptes responsables dels delictes de tràfic d'éssers humans per a explotació sexual i pertinença a organització criminal. S'han fet set entrades i escorcolls: sis a Palma i un a Barcelona. S'hi han intervingut 15.000 euros en efectiu, 14 telèfons mòbils i altres dispositius, a més de documentació.

stats