Societat 19/05/2024

Les algues tropicals colonitzen cada any 41 km2 de la Mediterrània

Les macroalgues procedents de zones calentes conquereixen la mar a una velocitat expansiva sense precedents, segons un estudi de l’Imedea

4 min
La macroalga tropical 'Halimeda incrassata' es va trobar a Son Verí, Mallorca, l’any 2021.

PalmaLa Mediterrània és una àrea que s’escalfa molt més aviat que altres mars, un 20% més –la temperatura augmenta aproximadament 0,4 graus en una dècada. Des de 1980 s’ha encalentit 1,1 graus. No és casualitat, però, que aquest fet coincideixi amb l’arribada de moltes espècies d’algues estrangeres, que, a partir de 1990, s’estenen una mitjana de 26 quilòmetres quadrats per any. En els dos darrers segles hi han arribat 163 espècies no natives. Són només les que ha identificat l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (Imedea) en una investigació que constata l’expansió de les d’origen tropical i subtropical a “un ritme sense precedents”, segons els investigadors.

Això no obstant, la incertesa sobre si l’augment de temperatura realment afavoreix l’expansió i l’impacte de macroalgues foranes a la Mediterrània continua present. És possible que s’adaptin a la temperatura d’aquesta mar i s’expandeixin si provenen de llocs amb aigües molt més càlides? Per què són les que més avancen? Com arriben?

L’anàlisi de l’Imedea divideix les macroalgues al·lòctones (foranes) que arriben a la Mediterrània en tres grups: cosmopolites, que provenen de qualsevol lloc del món; fredes, de zones amb temperatures per davall dels 15 graus, i tropicals, procedents dels Tròpics. Des de 1990, les primeres tenen una mitjana d’expansió de 27 quilòmetres quadrats a l’any; les fredes, de 8, mentre que les tropicals s’estenen a una mitjana de 41 km2 a l’any.

El 80% de les macroalgues d’origen tropical i subtropical que entren a la Mediterrània s’adapten a temperatures mínimes molt més fredes que les del seu rang natiu. “Aquest fet suggereix que no es troben limitades per les temperatures més baixes i que això no els suposa cap problema per expandir-se. A més, a l’estiu troben el clima ideal per fer-ho”, explica la primera autora de l’article de l’Imedea, Marlene Wesselmann. En canvi, només el 15% de tots els macròfits marins (macroalgues i plantes) viuen a temperatures lleugerament superiors que les del seu lloc d’origen. Perquè, segons afirma Wesselmann, “no són capaces de viure a molts més graus dels que estan acostumades en els seus hàbitats natius”.

Hi ha diferents canals a través dels quals les algues poden entrar a la Mediterrània. “La majoria de les espècies han arribat per les aigües de llast dels vaixells”, assegura el responsable de l’àrea de Medi Marí del GOB Menorca, Víctor Carretero. És un sistema que empren per mantenir l’estabilitat dels vaixells durant la navegació. S’omplen uns tancs i es buiden en alta mar. “Per ventura queden espores que són estadis juvenils de les macroalgues, a partir de les quals poden créixer una altra vegada. També queden organismes aferrats a les vores de les embarcacions i hi creen vida”, ratifica Wesselmann. Una altra via d’arribada són els corredors marins com el canal de Suez.

L’aqüicultura també és un mètode que pot afavorir l’entrada de macroalgues perquè es fan cultius d’animals provinents d’altres països que poden arrossegar restes d’espècies al·lòctones. Encara que el nombre de macroalgues que entren a la Mediterrània mitjançant aquesta tècnica és molt reduït actualment, cal recordar que la Caulerpa taxifolia hi va ser introduïda per mitjà d’un abocament fortuït d’un aquari del Centre Oceanogràfic de Mònaco el 1984. La institució científica, que va importar algues dels aquaris de París i Niça, va decidir netejar les instal·lacions plenes de restes en el mar i va provocar l’expansió d’aquesta espècie a partir del 1991.

Evitar l’entrada d’espècies foranes és molt complex. No obstant això, una eina efectiva per fer front a aquestes pressions és tenir àrees marines protegides on els hàbitats i les espècies es trobin en bon estat i siguin més resistents. “A les Balears necessitam disposar d’una Xarxa d’Àrees Marines ben gestionada que permeti tenir les poblacions de macroalgues en bon estat perquè puguin fer de barrera i frenar l’extensió d’aquestes espècies”, reclama Neus Matamalas, tècnica de conservació marina del GOB.

Un factor que també afavoreix la proliferació de les macroalgues estrangeres és l’absència de depredadors que les incloguin dins la seva dieta. “Com que no les coneixen, no se les mengen i creixen sense cap tipus de limitació”, explica Carretero. Per la seva banda, la coordinadora de l’Estació d’Investigació Jaume Ferrer, María Elena Cefali, apunta que aquesta afirmació “sempre s’ha dit a la literatura” i assegura que “els peixos poden canviar l’alimentació si s’acostumen a la presència d’aquestes espècies”. De fet, “la salpa menja caulerpa”, exemplifica.

Al·lòctona és sinònim d’invasora?

Perquè les macroalgues arribades de fora es considerin invasores han de tenir un comportament nociu amb l’hàbitat i amb les espècies pròpies de la Mediterrània. Per arribar a desplaçar una espècie local, l’extensió de l’alga forana ha de ser molt abundant. “Moltes vegades s’utilitza el terme invasor sense mirar si realment té un impacte negatiu sobre la flora autòctona”, adverteix Wesselmann. “De totes les macroalgues exòtiques, les invasores en constitueixen un percentatge reduït d’aproximadament un 10%”, sentencia.

stats