Algaida
Societat 23/05/2024

Algaida obre 43 expedients sancionadors per abocaments de residus en tres mesos

Les xifres són aclaparadores i només des del passat mes de febrer s’han obert ja 43 expedients sancionadors per abocaments il·legals de residus

Josep Maria Sastre
2 min
Algaida obr 43 expedients sancionadors per abocament de residus en tres mesos

PalmaL’Ajuntament d’Algaida ha posat fil a l’agulla a la problemàtica dels abocaments il·legals de residus, comú a la majoria dels municipis del Pla i que afecta especialment el sòl rústic.

Les xifres són aclaparadores i només des del passat mes de febrer s’han obert ja 43 expedients sancionadors per abocaments il·legals de residus. D’aquests, ja se n’han tramitat 16 que han suposat un total de 5.000 euros en sancions. La resta dels expedients que inclouen les pertinents multes estan en procés de tramitació.

En aquest sentit, cal recordar que segons les ordenances municipals, les sancions per aquestes pràctiques incíviques poden oscil·lar entre els 300 i els 1.500 euros.

Els expedients oberts inclouen abocaments de restes a espais públics de nuclis urbans, com ara carrers o places i abocaments a sòl rústic de restes d’obra, de voluminosos o bosses de fems domèstiques, entre altres.

La batlessa d’Algaida, Margalida Fullana, explica que l’obertura aquests expedients ha estat possible perquè a partir del mes de febrer d’enguany “es va posar en marxa un grup de feina multidisciplinari i coordinat”.

Equip multidisciplinari

Així, els expedients s’inicien a partir de denúncies per abocaments del zelador d’obres, de la Policia Local, de la brigada municipal, de Protecció Civil, de fotos denúncia de particulars o imatges captades per les càmeres de les àrees d’aportació de residus de foravila.

Un cop comunicats els abocaments de residus il·legals, es posa en marxa la maquinària d’inspecció avisant la tècnica de la Conselleria i la de l’empresa Gram. “En aquest punt es fan les pertinents inspeccions dels abocaments, s’elabora un informe per als serveis jurídics municipals que tramiten l’expedient sancionador que pertoqui i se li comunica a l’infractor”, explica Fullana.

“Vist que per moltes publicacions que facem sobre denúncies i advertint sobre les sancions que poden comportar els abocaments, no basta per aturar-ho, hem hagut d’actuar de manera més contundent i efectiva amb l’objectiu d’aconseguir trobar les persones infractores i imposar-los les sancions que pertoquen”, explica la batlessa.

Fullana adverteix que “no només és sancionar, sinó que si les infractores són persones que estan acollides a la ITR (Inspecció Tècnica de Residus) per la qual tenen descompte en la taxa de fems, també se’ls suprimeix aquesta bonificació”.

stats