Societat 24/04/2024

Algaida crearà la colla gegantera del municipi en un procés participatiu

Mitjançant aquest procés, sortiran els personatges que representaran les figures

Josep Maria Sastre
3 min
Els Caparrots, ja consolidats, es complementaran amb la Colla de Gegants.

AlgaidaL’Ajuntament d’Algaida vol crear la primera colla gegantera del municipi. Amb aquest objectiu, posarà en marxa un procés participatiu del qual han de sortir els personatges que representaran les figures dels gegants.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Algaida, Xisco Ramis, explica que “la creació de la colla gegantera és un dels projectes que l’equip de govern duim en el pressupost de 2024”. El regidor apunta que “l’objectiu és crear la colla gegantera d’Algaida, que complementi l’acció dels caparrots, que ja tenen presència en el municipi amb la seva coreografia”.

Pel que fa al procés d’elecció de les figures, Ramis apunta que serà participatiu. El regidor ha explicat que en aquest procés “la Comissió de Cultura d’Algaida ja ha fet una feina i estudis previs i investigació analitzant figures de molts de municipis per tal de perfilar quin tipus de personatges haurien de representar els gegants”. En aquest sentit, el regidor apunta que una de les conclusions és que “hem de fugir de figures religioses o de figures que són vives“. “Tampoc en podem agafar algunes que ja tenen a altres pobles que també podrien ser molt nostres, com ara l'anar a vendre figues, que ja representen els gegants de Lloret”, apunta.

Propostes

Així, tota aquesta feina prèvia es posarà en coneixement del Consell de Cultura del municipi perquè faci una selecció de les propostes que posteriorment podrà votar la ciutadania: “Per exemple, la potada del gegant de la llegenda del gegant de l’Alger. També tenim un rerefons de glosadors, trencadors de marès, tradició ciclista... o també la dona treballadora amb l’exemple de l’hostalera, entre d'altres”. “Volem fugir de la figura dels Cossiers, que són un element viu, o de la figura de Ramon Llull, perquè ja l’hem honorat prou. Hem gratat un poc en la idiosincràsia del municipi perquè d’aquí en surtin els gegants”.

Un cop seleccionats els personatges i encomanades les figures, es farà la música i la coreografia de les danses, que anirà a càrrec del mestre Biel Oliver, i també es constituirà la colla gegantera de gent jove.

Estrena per Sant Jaume de 2025

Els gegants aniran a les festes solemnes d’Algaida, Pina i Randa. L’objectiu de l’Ajuntament d’Algaida és que s’estrenin per les festes de Sant Jaume de 2025 amb els primers balls en un acte en el qual hi haurà, com és habitual, una colla gegantera externa que apadrinarà l’algaidina.

Tot aquest procés tindrà accions i activitats paral·leles com ara conferències i xerrades sobre la cultura gegantera a la Mediterrània.

Reactivació de l'agrupació de geganters de les Illes

Precisament aquesta setmana, l’Agrupació de Colles de Geganters de les Illes Balears ha anunciat en una nota de premsa que es torna a posar en marxa després de 12 anys d’inactivitat. L’agrupació fou fundada l’any 2003. El nou president d’aquesta associació serà el cap de colla dels Geganters de Calvià, Joan Méndez.

Santa Eugènia torna a fer ballar els gegants

Aquest passat cap de setmana i coincidint amb la Fira Agrícola i Ramadera de Santa Eugènia, en Bernat i n’Eugènia i la colla de gegants del poble van tornar a sortir a ballar. Va ser en el marc de la trobada gegantera que s’organitzà a la vila el passat dissabte.

D’aquesta manera, Santa Eugènia recupera els gegants després de molts d’anys sense sortir per la manca de portadors. Ara un nou grup de veïns s’hi ha animat i s’espera poder veure els gegants taujans en totes les trobades i en els actes festius de la vila.

stats