Alerta de Sanitat: es detecten 23 casos sospitosos de verola del mico a Madrid

És un virus poc freqüent, d'origen animal, que ara s'ha detectat en persones que no havien viatjat a zones de risc

4 min
Un científic amb seu kit de proves de coronavirus al laboratori

BarcelonaEn qüestió d'hores, els casos sospitosos de la verola del mico detectats a la Comunitat de Madrid s'han elevat fins a 23. La conselleria de Sanitat madrilenya, que a primera hora del matí havia identificat vuit possibles casos, ha informat a la tarda que s'estan analitzant mostres d'una vintena de persones, que evolucionen favorablement i estan aïllades al seu domicili, per confirmar els diagnòstics. Tot i que s'acostuma a transmetre per via respiratòria, les autoritats sanitàries locals descarten els antecedents de viatge a zones de risc i apunten que les característiques dels afectats fan pensar que l'origen és sexual, concretament per contacte amb mucoses. La direcció general de Salut Pública està fent la investigació epidemiològica i identificant possibles contactes.

De moment, el ministeri de Sanitat només confirma l'estudi de les primeres vuit infeccions, que haurien donat positiu a l’espera de la seqüenciació genètica, els resultats de la qual es coneixeran avui. De fet, tots els casos declarats fins ara encara han de ser confirmats a través d'anàlisis en coordinació amb el Centre Nacional de Microbiologia. La verola del mico és poc freqüent –el virus no és particularment contagiós entre persones– i provoca uns símptomes similars als de la grip i la varicel·la, com ara febre, mal de cap, dolors musculars, ganglis inflamats i cansament. Per ara, l'única comunitat que ha declarat casos amb una "clínica compatible" amb aquesta malaltia d'origen animal és Madrid, però el ministeri ha enviat una alerta a totes les comunitats autònomes perquè activin els protocols i facin un seguiment actiu que permeti identificar precoçment nous casos arreu de l'Estat. A més, també han comunicat la situació a la Ponència d'Alertes i han avisat "tots els actors clau" del sistema per garantir una resposta "ràpida, oportuna i coordinada", asseguren.

Sanitat també ha aclarit en un comunicat que està en contacte permanent amb el Sistema d'Alertes Europeu per fer un seguiment d'aquesta alerta a escala global. Els casos de Madrid no són els primers ni els únics que s'han detectat a Europa en els últims dies. El Regne Unit ha notificat nou casos confirmats de pacients que no havien viatjat a cap de les zones de risc abans de contraure el virus. Dimarts Portugal també va notificar la presència d'almenys tres casos més confirmats a Lisboa, dos de pendents de confirmació i una quinzena de sospitosos.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat aquest dimecres que no és probable que la verola del mico generi una transmissió important a Espanya, però ha alertat que cal estar amatents. "Estem treballant amb totes les hipòtesis possibles i quan tinguem informació una mica més sòlida ja s'explicarà i es donaran les dades necessàries", ha apuntat als periodistes en un acte a València.

Els símptomes: mal de cap, febre, dolors musculars i erupcions a la pell

La verola del mico –o monkeypox (MPX) en la seva denominació anglesa– és una malaltia zoonòtica, és a dir d'origen animal, poc freqüent. La primera vegada que es va detectar en humans va ser el 1970, a la República Democràtica del Congo. Des d'aleshores s'ha detectat en diferents països de l'Àfrica occidental i central i també s'han documentat casos d'infeccions als Estats Units, el Regne Unit, Israel i Singapur, però sempre havien estat associats a un cas importat o al contacte directe amb animals portadors, sobretot micos i rosegadors  –s’han donat casos entre persones que conviuen amb rates–. A Espanya mai s'ha detectat cap cas.

La malaltia es transmet a través de saliva o excrecions respiratòries, o per contacte amb l'exsudat de la lesió o el material de la crosta de les lesions cutànies. També es pot encomanar a través de la femta i les relacions sexuals. Segons el ministeri de Sanitat, però, el MPX no és particularment contagiós entre persones. El període d'incubació sol ser d'entre 7 i 14 dies, però també es pot estendre de 5 a 21, i la malaltia es manté a l'organisme entre 2 i 4 setmanes.

El quadre clínic s'assembla al de la ja eradicada verola tot i que els símptomes són una mica més lleus: febre, mal de cap, dolors musculars, ganglis inflamats (limfadenopaties) i cansament. Uns dies després de l'aparició de la febre, es desenvolupa un exantema o erupció a la pell que sovint comença a la cara i després s'estén a altres parts del cos. La majoria de persones es recuperen en unes quantes setmanes però, en alguns casos, es pot produir una malaltia greu i requerir hospitalització.

En declaracions a Efe, el portaveu de la Societat de Malalties Infeccioses i Microbiologia (SEIMC), Fernando De la Calle, ha destacat que sempre és més fàcil que un virus respiratori com el covid o la grip es converteixi en una pandèmia, però en teoria la verola del mico té menys capacitat pandèmica. "Cal ser atent i alerta però sense que això signifiqui estar espantats. I comprendre que és un virus que s'està coneixent", ha afirmat.

Actualment no hi ha vacuna ni cap tractament específic disponible. Els símptomes es poden tractar i es donen fàrmacs de suport, inclosa la prevenció i el tractament d'infeccions bacterianes secundàries. De la Calle també ha precisat que sembla que la vacuna de la verola pot ser protectora davant de possibles complicacions.

stats