Societat 24/10/2023

Alerta per la presència de listèria en una salsitxó venut a les Balears

Diferents productes afectats pel bacteri s'han distribuït també a Còrdova, Granada, Màlaga i Sevilla

ARA Balears
1 min
El bacteri 'Listeria monocytogenes'.

PalmaLa Conselleria de Salut i Consum d'Andalusia ha emès una alerta alimentària després de detectar, a través del control dels serveis d'inspecció del Districte Granada-Metropolità, la venta de productes carnis amb listèria. Els aliments procedeixen de l'empresa Industrias Cárnicas Sierra Nevada SL, i segons ha informat la Junta d'Andalusia en una nota de premsa, han estat distribuïts a Còrdova, Granada, Màlaga i Sevilla, així com aun establiment situat a les Balears. A l'Arxipèlag només s'hi ha comercialitzat el salsitxó ibèric.

S'ha immobilitzat un fuet ibèric del lot L3023 i data de caducitat a 9/6/2023, i un salsitxó ibèric, del Lot L1223 i data de caducitat el 22/3/2024. Així mateix, també s'han venut, i hi ha risc de la presència de listèria, diferents productes com el xoriço ibèric, lots L0723 i L0923; un fuet ibèric mini, Lot L2223; xoriço vela picant, Lot L2623, i formatge de porc, Lot L2223, 2523, 2623, 2823, 2923 i 3023. Aquests productes ara per ara es desconeix a quins llocs s'han distribuït.

Normalment no genera símptomes

Les autoritats sanitàries han demanat que les persones que tinguin en el seu domicili productes i lots inclosos en l'alerta no els consumeixin i els retornin al punt de compra. Cal recordar que, en persones sanes, generalment la infecció per listèria sol ser asimptomàtica o cursa amb una simptomatologia gastrointestinal lleu, amb febre i dolors musculars.

Ara bé, en determinats grups de risc, com les persones immunodeprimides, d'edat avançada, nins petits i embarassades, poden presentar-se quadres més greus. En el cas de cas d'haver consumit aquests productes i presentar símptomes compatible amb la listeriosi es recomana acudir al centre de salut i rebre l'atenció necessària.

stats