Societat 13/12/2023

'Alei-alei': la festa nadalenca de fa més de 50 anys que Capdepera ha recuperat

Aquest és el cinquè any que el municipi celebra aquesta tradició

ARA Balears
1 min
La celebració de l'Alei-alei l'any passat

PalmaTorna per cinquè any la celebració de l'Alei-alei a Capdepera, una festa nadalenca amb més de 50 anys d'història que, després que es deixàs de celebrar, el municipi va recuperar el 2018. La tradició consistia que, a la nit de Nadal, els padrins encenien focs als carrers i els nins sortien a jugar i recitaven el càntic de la festa.

Des de les entitats organitzadores de l'esdeveniment (l'Obreria de l'Esperança, l'Associació Empresarial de Capdepera i l'Associació Cultural Cap Vermell) han explicat que el programa d'actes comença dia 18 de desembre, data en què també se celebra la festa de l'Esperança i en la qual es faran diverses activitats dirigides especialment als infants, com ara l'encesa de falles al Castell i a la plaça de l'Orient i el càntic de l'Alei-alei.

Les activitats continuaran dia 19, jornada en què el teatre del municipi acollirà una xerrada de Xavier Pedrals i Andreu Ramis sobre les arrels i germanors de les festes del foc del Pirineu i de l'Alei-alei. Així mateix, per a la festa d'enguany s'ha elaborat un quadernet per acolorir que inclou l'Auca de l'Alei-alei, escrit per Pere Orpí i dibuixat per Pep Esteva, que conta la història d'aquesta tradició arrelada en el folklore de Capdepera.

Portada de l'Auca de l'Alei-alei
Cançó de la festa

Alei, alei,

penjant amb un cabell.

Anit, anit,

un gall farcit.

Demà, demà,

el mos hem de menjar.

I passat demà,

el mos hem de acabar.

stats