Societat 29/12/2020

Alcúdia i Sant Antoni de Portmany, entre els ajuntaments menys generosos pel que fa als serveis socials

A les Illes, només Ciutadella es troba entre els municipis qualificats d'"excel·lents"

Ara Balears
1 min
El pla de reactivació compta amb el suport de tots els grups polítics municipals./ AJUNTAMENT D'ALCÚDIA

PalmaEls ajuntaments d'Alcúdia, a Mallorca, i de Sant Antoni de Portmany, a Eivissa, són els menys generosos en relació amb la despesa en serveis socials. Ambdós municipis destinen menys de 45 euros a ajudes, és a dir, per sota del 60% de la mitjana de despesa per habitant cada any. Són dades que s'extreuen de l'estudi realitzat per l'Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials que recull les dades de 384 ajuntaments de més de 20.000 habitants que han remès a Hisenda la Liquidació del Pressupost de l'any 2019. Si sumam la inversió de tots els municipis analitzats el resultat total de doblers és de 3.157 milions d'euros, un 10% més que en l'exercici anterior.

Pel que fa als ajuntaments més precaris, trobam el de Sant Josep de sa Talaia, a Eivissa, amb una inversió social inferior a 50 euros per habitant cada any. Concretament el Consistori hi inverteix 46,3 euros.

En l'àmbit estatal, més de 10 milions de persones beneficien d'uns serveis socials "excel·lents", que viuen en 34 ajuntaments amb més de 20.000 habitants. 45 ajuntaments obtenen la pitjor nota, alguns només destinen 20 euros per habitant a l'any.

Les capitals que més doblers inverteixen són: Barcelona, amb 216 euros per habitant; Bilbao, amb 162; Las Palmas de Gran Canaria, amb 144 euros, i Madrid, amb 142 euros. La llista continua amb Sevilla, Saragossa, Màlaga, Jaén i la Corunya. La comunitat amb major nombre d'ajuntaments "excel·lents" en relació amb la seva despesa social és Andalusia amb 14 municipis, seguida de Catalunya, amb 7; el País Basc, amb 3, i Aragó, amb 2.

Els ajuntaments de tot l'Estat amb menys despesa en serveis socials són: Galapagar (Madrid) –20,5 euros–, Caravaca de la Cruz (Múrcia) –21,7– i Torrevieja (Alicante) –24,1.

stats