Societat 24/04/2022

L'alcalde de Caldes de Malavella intenta fer fora uns okupes de casa seva amb una destral

L'oposició ja ha demanat la dimissió de Salvador Balliu, de Junts per Catalunya, que insisteix que va ser ell qui va ser agredit pels joves

ARA
3 min

BarcelonaUn vídeo de l'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, encarant-se amb una destral a uns okupes dins d'una propietat seva ha provocat un terrabastall polític en aquesta localitat de la Selva, i l'oposició ja ha demanat la seva dimissió.

Els fets van passar el Dilluns de Pasqua, però no ha sigut fins a aquest diumenge que la Cadena SER ha difós les imatges en què es veu a Balliu, de Junts per Catalunya, brandant una destral i discutint amb tres joves que s'havien instal·lat en una casa propietat seva. Un dels nois porta una branca d'arbre llarga i prima. "Us vull fora", els etziba, i quan una de les okupes li demana si és l'alcalde respon: "No, a mi m'han pagat perquè us faci fora", mantenint una actitud amenaçadora i posant-los un termini perquè marxin de la casa. "D'acord, marxarem, però de què vas?", li diu un dels nois en referència a l'arma mentre li demana que es calmi.

L'actitud de l'alcalde li ha valgut les crítiques de l'oposició (Som Caldes, ERC i En Comú Podem), que s'han afanyat a qualificar-la d'"inadmissible" pel fet que "ningú es pot prendre la justícia per la seva part, i menys un càrrec públic", com és en aquest cas Balliu, que a més és el president del Consell Comarcal de la Selva. Aquesta tarda els tres grups es reuniran per decidir què fan.

Justificació de l'alcalde

Per la seva banda, el dirigent de Junts ha justificat la seva reacció i ha explicat en declaracions que recull l'ACN que en realitat l'agredit va ser ell, perquè quan va anar a la seva propietat li van sortir dos joves amb pals i un gos quan ell creia que ja haurien marxat i la casa estava buida. En aquest punt, admet que es va posar nerviós per una situació que no desitja "a ningú" i que es va defensar amb el primer que va trobar. També diu que el vídeo tan sols ensenya una part del que va passar, però demana disculpes per si algú s'ha sentit ofès.

Segons el seu relat, la policia local li va trucar durant els dies de Setmana Santa, quan ell estava de vacances, alertant-lo de l'ocupació de la casa. Els agents fins i tot van parlar amb els ocupants, que es van comprometre a deixar la propietat el Divendres Sant, així que diumenge Balliu va arribar-hi i no hi va trobar ningú. Llavors va posar unes brides a les tanques, va marxar i hi va tornar l'endemà, amb la sorpresa —ha dit— que es va topar amb tres joves (dos nois i una noia) que duien pals grans i que el van increpar fent-lo fora "a empentes i cops", fins al punt que l'alcalde va patir per la seva "integritat" física.

Davant d'aquesta situació, explica que va intentar defensar-se i va agafar la destral d'entre les eines que duia a la furgoneta, que va aparcar a l'exterior de la casa. "Era a casa meva i em vaig trobar amb unes persones que sortien de dins i m'amenaçaven amb pals", reitera, i insisteix en l'estat de nerviosisme i tensió que hi havia. L'alcalde també diu que el vídeo s'ha de contextualitzar, perquè només mostra una part d'allò que va passar. "Em sap greu que s'hagi difós i demano disculpes si algú s'ha sentit ofès, però la veritat és que l'agredit vaig ser jo; era a casa meva i em van fer fora", insisteix. També explica que els okupes van abandonar la finca l'endemà.

"En cap cas la meva reacció s'ha d'entendre com una agressió ni com una amenaça cap als okupes, sinó com a resposta d'una persona que se sent indefensa a la seva pròpia casa davant una amenaça", subratlla Salvador Balliu. "Lamento profundament la situació desagradable que s'ha generat, la confusió i la polèmica", conclou.

stats