Política Lingüística
Societat 03/02/2023

Els ajuntaments es podran acollir als ajuts per a la retolació municipal en català als municipis

El mateix dissabte es publicarà la convocatòria d'ajuts per al manteniment d'entitats de foment de la llengua

ARA Balears
2 min
Rètol de la ruta de Pedra en sec

PalmaLes entitats sense ànim de lucre que tinguin com a finalitat fomentar el coneixement, l'ús i la divulgació de la llengua catalana entre la població de Mallorca es podran acollir a la convocatòria d'ajuts per a la retolació en català als municipis que ha publicat el Consell de Mallorca. A través de la Direcció Insular de Política Lingüística, la institució ha publicat una convocatòria de subvencions per valor de 150.000 euros dirigits als ajuntaments de l'illa per a la confecció de rètols, indicadors i senyalitzacions en català. Concretament, la subvenció és per als rètols de nova creació i els que substitueixin uns altres que o bé no estan en català, o no estan redactats en una ortografia correcta, o que ja no es troben en bon estat.

La vicepresidenta i consellera insular de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha destacat que aquestes ajudes "neixen de la vocació municipalista que forma part de les polítiques per contribuir a la normalització lingüística de la llengua catalana, en un temps en què és necessari recordar que el català és la llengua de les administracions públiques de les Illes i que els topònims de les Balears tenen com a única forma oficial la catalana".

Els rètols que són subvencionables van des dels que contenen topònims, noms de municipis, territoris i nuclis de població, fins a les plaques exteriors de noms de carrers i edificis municipals. També s'hi inclouen els senyals que tenen informació turística, com ara rutes, platges o equipaments culturals, i els senyals informatius de caràcter mòbil, com senyalitzacions d'obres. Tots han de tenir el català com a llengua única o com a llengua preferent i més visible. Les actuacions subvencionables han de dur-se a terme entre l'1 de juliol del 2022 i el 30 de juny del 2023.

Enguany, la partida destinada a aquestes ajudes ha augmentat 60.000 euros i ha passat dels 90.000 als 150.000 actuals. La convocatòria, que es publicarà aquest dissabte en el Butlletí Oficial de Balears (BOIB), podrà sol·licitar-se a partir de dilluns i consta de dues línies de subvencions: una per a ajuntaments de Mallorca amb una població igual o inferior a 20.000 habitants i una altra per a consistoris de més de 20.000 habitants. L'import de l'ajuda serà d'un màxim del 80% del pressupost subvencionable, un 20% més que en les convocatòries anteriors.

Convocatòria per al manteniment d'entitats de foment de la llengua

Així mateix, dissabte també es publicarà en el BOIB la convocatòria de subvencions per al manteniment d'entitats de foment de la llengua catalana, per a la qual la Direcció Insular de Política Lingüística ha destinat aquest any 60.000 euros, el doble que en l'exercici anterior. A més, aquesta quantia podria ampliar-se fins als 72.000 euros si fos necessari. Es poden acollir a aquesta ajuda les entitats sense ànim de lucre que tinguin com a finalitat fomentar el coneixement, l'ús i la divulgació de la llengua catalana entre la població de Mallorca. Les despeses subvencionables van des del lloguer de locals i oficines de l'entitat fins al consum de subministraments, com aigua, llum i Internet, i també el cost de tasques de gestió i administració, entre altres. Per ser objecte de les ajudes, aquestes despeses han d'haver-se realitzat entre l'1 de gener i el 31 de desembre del 2022.

stats