Societat 01/06/2020

L'Ajuntament de Palma ha triplicat els ajuts socials durant l'estat d'alarma

El Consistori està treballant en un pla d'estiu per als infants per compensar els mesos de confinament

E. N.
3 min
Antoni Noguera i Catalina Maria Trobat durant la roda de premsa d'aquest dilluns

PalmaL'Ajuntament de Palma ha invertit 2.784.000 euros en ajuts socials durant l'estat d'alarma, una quantitat que representa el triple del que hi va invertir l'any passat. En total, han pogut arribar a 5.567 famílies 10.923 ajudes de dos tipus: per cobrir necessitats bàsiques d'alimentació i higiene i per a ajuts a lloguer o alguna hipoteca que no s'ha pogut acollir a la moratòria de l'Estat.

En concret, del 16 de març al 31 de maig s'han donat 7.542 ajudes per a la cobertura de necessitats bàsiques per 1.379.785 i 2.787 ajudes per a la cobertura de despeses d'habitatge a les quals es destinaren 1.269.977 euros. Així ho han explicat aquest dilluns en roda de premsa el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, i la coordinadora general de Benestar i Drets Socials, Catalina Maria Trobat.

El nombre d'expedients oberts al maig ha davallat respecte de l'abril i ha passat de 2.600 a 1.130 famílies que entren en contacte amb els serveis socials del Consistori. "Tot i que és la meitat, continua sent un número molt alt", ha dit Trobat. El ritme normal abans de la crisi sanitària era d'unes 400 famílies al mes. En aquest sentit, Trobat ha destacat que s'han anat adaptant a les circumstàncies i, si al principi varen haver de fer front a un "primer impacte", ara s'hauran d'adaptar "a l'estabilitat de casos molt més gran de persones en risc d'exclusió social".

Desescalada a Son Moix

Davant la futura obertura dels equipaments esportius, al poliesportiu de Son Moix ja no s'hi fan entrades de persones sense llar i s'han començat a reubicar aquests usuaris en centres d'acollida de l'Ajuntament. En aquests moments, 16 de les 50 persones que hi han passat el confinament ja han passat al servei d'acollida CRAT (Centre Residencial d'Atenció Temporal) i, en coordinació amb l'IMAS, s'està intentant trobar una solució per a tots. Trobat ha assegurat que la situació de confinament eha permès que algunes persones que dormien al carrer passassin a ser ateses per les institucions.

En aquest període també s'ha reforçat el repartiment de menjar a domicili, que ara també inclou les famílies. Així, s'ha arribat a 813 llars, 13 més la darrera setmana i 113 més que des que començà el confinament. D'altra banda, el dispositiu posat en marxa per respondre a la necessitat de comprar i portar medicaments i aliments a les cases d'aquelles persones que ho necessiten continua donant servei a 30 llars.

Pel que fa als casals d'autonomia i centres de dia es fa un seguiment personalitzat, cada dia, dels 205 usuaris, ja que aquestes institucions continuen tancades. L'atenció consisteix a fer una telefonada de contacte diària i a dur-los menjar a casa seva si ho necessiten. L'obertura dels menjadors per a persones grans està previst que es faci de manera progressiva quan s'entri a la fase 3 de la desescalada, segons ha informat la Regidoria en un comunicat.

Pla d'estiu per a infants

L'àrea de Benestar Social està fent feina en un pla d'estiu per als infants de Palma, centrat en l'oci i l'educació. En col·laboració amb altres àrees com Cultura, Participació Ciutadana o Esports, estan treballant en un paquet d'activitats i tallers que compensin els mesos de confinament i el tancament de les escoles i centres per a infants.

En aquest sentit, estan estudiant amb el Consell de Mallorca com ampliar les beques perquè tots els nins tinguin la possibilitat d'accedir a una escola d'estiu. L'any passat ja hi vàrem destinar 270.000 euros i ara estam estudiant com fer front a l'augment de famílies i infants en risc d'exclusió social. "Els infants vulnerables necessiten especial atenció i per això també estam en coordinació amb altres administracions per garantir que Palma tingui una oferta d'escoles d'estiu digna i un ventall d'activitats de temps lliure", ha assegurat el regidor de Benestar Social i Cultura, Antoni Noguera.

"Les administracions hem de fer possible que els infants més vulnerables tinguin accés a recursos socioeducatius que permetin compensar les desigualtats que han aguditzat aquesta crisi, com la bretxa digital o la manca de suport familiar. Per tot això, volem que aquest sigui un estiu d'oci i un estiu educatiu per als nostres infants, sempre complint les mesures sanitàries i de seguretat", ha tancat Noguera.

stats