Societat 13/04/2021

Cort vol invertir 22,8 milions per rehabilitar la Soledat, Son Gotleu, Can Capes i Nou Llevant

L'Ajuntament de Palma ha presentat un projecte per regenerar la zona que pretén finançar amb els fons europeus de recuperació

2 min
Pere Garau va sorgir arran de la demolició de les muralles i l’eixamplament de Palma.

L'Ajuntament de Palma ha presentat un projecte de 22,8 milions d'euros per rehabilitar i regenerar els barris de la Soledat, Son Gotleu, Can Capes i Nou Llevant, que són els més degradats i amb una població més vulnerable al municipi, segons ha explicat la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de Cort, Neus Truyol. El Consistori ha enviat la proposta com a manifestació d'interès a la convocatòria del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana perquè es pugui finançar amb els fons de recuperació europeus. "Encaixa en les línies que volen fomentar les ajudes europees: justícia social i regeneració urbana sota criteris socials i ambientals", ha assenyalat l'edil en una roda de premsa. L'àmbit d'actuació comprèn una superfície de 156 hectàrees, una població aproximada de 30.000 habitants i 1.824 edificis amb un total de 10.484 habitatges.

Truyol ha recordat que han decidit centrar-se en aquestes barriades perquè són la zona més densament poblada de Palma, on hi ha una alta concentració de col·lectius vulnerables i manca d'equipaments públics. Tot això dificulta que els residents tinguin oportunitats per desenvolupar projectes de vida dignes, segons la regidora, que ha afegit que la intenció de l'equip de govern és de "reequilibrar" la balança respecte d'altres zones de la ciutat menys degradades. Segons Truyol, la degradació d'aquesta zona, a més, permet que inversors privats inverteixin en la zona comprant pisos a baix cost per "especular", un procés que provoca l'expulsió dels veïns que no poden pagar el lloguer.

El projecte preveu que les barriades siguin declarades com una Àrea de Conservació i Rehabilitació (ACR) –una figura contemplada en la Llei d'habitatge de les Illes Balears– per delimitar la zona d'actuació. La regidora també ha comentat que aquesta declaració permetria a l'Ajuntament de Palma tenir prioritat en el moment que es vengui un pis, amb l'objectiu d'incrementar el parc d'habitatges públics i per frenar l'increment del preu del mercat a la zona.

La proposta de Cort també preveu un programa urbanístic per millorar els carrers, les places i 3.150 habitatges d'aquestes barriades a través de subvencions, així com les actuacions per connectar més bé els barris eliminant culs de sac. Truyol ha dit que a la Soledat es podrien fer 200 habitatges públics gràcies al programa, que se sumarien al centenar de pisos socials que ara mateix estan projectats a la zona. En darrer lloc, la proposta vol incorporar la creació d'un instrument d'anàlisi GIS que permeti disposar d'identificadors específics, com ara la pobresa i les característiques dels habitatges, per completar les dades de l'Observatori d'Habitatge.

stats