Societat 25/05/2021

Emaya preveu reduir un 90% els vessaments a la badia de Palma el pròxim estiu

La construcció de la futura depuradora del municipi acabarà definitivament amb el problema ambiental que Ciutat arrosega des de fa dècades

2 min
Obres per construir el tanc de tempesta de Palma.

PalmaEmaya preveu reduir el pròxim estiu un 90% dels vessaments d'aigües residuals i pluvials que s'aboquen a la badia quan hi ha precipitacions intenses i el sistema no és capaç d'absorbir-les, segons ha explicat el president de l'empresa pública, Ramon Perpinyà. La construcció del nou col·lector –que finalitzarà enguany– i el tanc de tempesta –que estarà acabat l'abril 2022–, minvaran l'impacte d'un problema que Ciutat arrossega des de fa dècades, i que obliga a tancar les platges cada vegada que plou molt. La capacitat del tanc tindrà un cabal mitjà diari de 90.000 metres cúbic, amb capacitat per a puntes diàries de 135.000 que duplicarà l'actual capacitat per tractar aigües.

A més d'aquests projectes, les obres per separar la xarxa d'aigües pluvials de les fecals al polígon de Son Castelló i la renovació del sistema de sanejament de la Platja de Palma, que ja està en marxa, també ajudaran a reduir els vessaments. El problema, però, no desapareixerà per complet fins que es construeixi la nova depuradora del municipi, que es preveu començar a fer el 2023 i no estarà enllestida fins al 2026. Cal recordar que el Ministeri de Transició Ecològica es va comprometre fa dues setmanes a pagar-ne el 80% de la construcció i aportar-ne 104,8 milions d'euros dels 131 milions que costarà l'obra mitjançant els fons europeus. La resta del finançament l'aportarà la Conselleria de Medi Ambient a través del cànon de sanejament.

El consell d'administració d'Emaya ha aprovat aquest dimarts autoritzar la signatura del conveni amb l'empresa Aguas de las cuencas de España SA (ACUAES), dependent del ministeri, per executar i gestionar la futura depuradora. Està previst que l'acord se signi definitivament el juny, segons ha informat Cort en un comunicat. Arran de l'aprovació del consell, Perpinyà ha visitat les obres del tanc de tempesta, juntament amb el batle de Palma, José Hila, el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, i la delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo.

D'altra banda, la portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de Palma, Eva Pomar, ha criticat que el finançament de la depuradora estigui "supeditada" a l'arribada dels fons europeus. "El govern de Pedro Sánchez no pagarà cap euro si no s'aconsegueixen els fons", ha dit l'edil, i ha afegit que el PSOE "ven un compromís amb Palma que és inexistent i que incompleix l'acord pel qual el govern se'n faria càrrec del cost de l'obra".

stats