Societat 06/05/2021

Cort homenatja els jueus mallorquins cremats vius per la Inquisició el 1691

En l'acte celebrat a la plaça de Gomila hi han participat representants de sis entitats jueves de Mallorca

2 min
Els participants en l'homenatge als jueus assassinats ara fa 330 anys a Palma.

PalmaL'Ajuntament de Palma i sis entitats jueves han homenatjat aquest dijous els jueus mallorquins Caterina Tarongí, Rafel Valls i Rafel Tarongí, cremats vius per la Inquisició el 1691 on avui es troba la plaça de Gomila, al barri del Terreno. Aquest fet es coneix popularment com la Cremadissa. Durant l'acte també s'ha reivindicat la memòria de 37 criptojueus (jueus convertits al cristianisme, però que continuaren practicant el judaisme d'amagat) perseguits arran de la crema.

"Tot aquest odi continuà contra els seus descendents, els xuetes", ha explicat la historiadora Laura Miró, que ha recordat que varen ser estigmatitzats per "ignorància". Aquest grup social era portador dels llinatges Aguiló, Bonnín, Cortès, Fortesa, Fuster, Martí, Miró, Picó, Pinya, Pomar, Segura, Tarongí, Valentí, Valleriola i Valls.

"Caterina Tarongí, Rafel Valls i Rafel Tarongí foren víctimes de l'odi i la ignorància, fets com aquell no es poden produir mai més, enlloc, contra ningú", ha comentat durant l'acte el regidor d'Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió.

"Els descendents d'aquells jueus han contribuït d'una manera molt singular a la nostra terra", ha dit el fundador de l'associació Memòria del carrer, Albert Bonnín, que ha reivindicat un "orgull xueta no excloent ni malaltís".

En la mateixa línia, el president de la Comunitat jueva de Mallorca, Ariel Molina, ha dit que la seva contribució "és ben present", i que històricament els xuetes han aportat molt a la societat mallorquina exercint de metges, advocats, artistes i empresaris. A més, ha assenyalat que han "venerat" la llengua catalana.

El president de l'Associació Arca Llegat Jueu, Manuel Quadreny, ha reivindicat que "ara més que mai" cal homenatjar aquests fets històrics, perquè "encara n'hi ha que s'atreveixen a dir que el jueu és el culpable", referint-se a una falangista que afirmà això en un míting antisemita a Madrid. A l'acte també hi han participat les entitats Jewish Mallorca, Mallorca Limud i l'Instituto de Relaciones Culturales Balares-Israel. Ha finalitzat amb una interpretació del cant dels ocells a càrrec del flautista Llorenç Bonet.

stats