Societat 07/01/2021

L'Ajuntament de Palma restaura la placa dedicada a la Germania de Mallorca pel 500è aniversari

També prepara una exposició al castell de Bellver sobre la revolta i un homenatge per al 7 de febrer a la plaça del Rosari

K. O.
2 min
L'Ajuntament de Palma restaura la placa dedicada a la Germania de Mallorca pel 500è aniversari

PalmaL'Ajuntament de Palma ha restaurat la placa de la plaça del Rosari dedicada a la Germania de Mallorca amb motiu del 500è aniversari de la revolta popular contra l'alta noblesa i altres estaments privilegiats. Com que enguany se'n compleix mig segle, l'equip de govern està preparant diversos actes per divulgar aquests fets. Per al 7 de febrer es preveu fer un homenatge davant la placa i també es vol organitzar una exposició històrica al castell de Bellver, segons ha pogut saber l'ARA Balears.

"La revolta de la Germania del 1521 liderada per Joan Crespí i Joanot Colom va ser la lluita dels homes lliures de Mallorca que prengueren consciència i defensaren els seus drets enfront dels poderosos en un moment de crisi sanitària, econòmica i política", asseguren des de l'Ajuntament de Palma.

La placa commemorativa va ser instal·lada el 1870 pel batle de Palma Rafel Manera Serra, el primer elegit per sufragi universal. Fonts de la corporació municipal expliquen que aquell any la institució va fer un acte de memòria "sense precedents" a Mallorca, i recorden que el cap de Joanot Colom va estar penjat en una fornícula de la Porta Pintada entre el 1523 i el 1822 com a càstig. En el segle XIX només es va retre homenatge als agermanats durant els períodes liberals i democràtics. A l'acte previst per al 7 de febrer es farà especial menció a la família Tous, perquè Josep Carles Tous Prades va preservar la placa durant el període franquista.

Entre altres esdeveniments amb motiu de l'aniversari, cal dir que la historiadora especialitzada en la Germania Maria Margalida Perelló protagonitzarà una unitat didàctica i Cort comptarà amb les col·laboracions dels investigadors Guillem Morro Veny, Margalida Bernat i Jaume Serra. PalmaEduca té intenció de fer la ruta Germania 500, oberta a totes les associacions i entitats. En el ple municipal de gener, a més, es farà una declaració institucional de suport a la Germania.

stats